- W dniach 8 lipca 4 sierpnia 2014 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 293 kontrole w rzeźniach, 557 w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, 27 w chłodniach składowych, 332 w punktach skupu zwierząt, 158 u pośredników w handlu zwierzętami, 252 środków transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz 907 środków transportu zwierząt do 8h. Łącznie przeprowadzono 2526 kontroli – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.
Inspektorat w wyniku przeprowadzonej kontroli wykrył nieprawidłowości związane z przetwórstwem mięsa. Ujawniono 13 przypadków nielegalnej działalności. Dotyczyły one uboju świń, produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, skupu cieląt, składowania żywności, oraz transportu środków spożywczych.
- Łącznie nałożono w drodze decyzji administracyjnej 23 kary pieniężne na łączną sumę 42 300 zł, nałożenie 27 kolejnych jest w toku, nałożono 39 mandaty na łączną kwotę 8 500 zł, 10 spraw przekazano do organów ścigania, przekazanie kolejnej jest w toku, wydano 3 decyzje administracyjne o zawieszeniu, zakazie działalności lub wykreśleniu z rejestru, wydanie 6 kolejnych jest w toku – wylicza Główny Inspektorat Weterynarii
Na początku sierpnia prowadzony od kwietnia 2013 r. program „Zero tolerancji” został zakończony. Jednocześnie Główny Inspektorat Weterynarii w dalszym ciągu będzie zbierał dane dotyczące kontroli kompleksowych i doraźnych prowadzonych przez organy terenowe Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorowanych podmiotach. Na podstawie tych danych w dalszym ciągu, w odstępach 4 tygodniowych, będą sporządzane komunikaty dotyczące działań podejmowanych przez organy terenowe Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całego kraju.