StoryEditorwiadomości

Zima dobrym okresem dla producentów soków owocowo-warzywnych

27.01.2021., 20:01h
Okres zimowy to wielka szansa dla producentów soków, przecierów i mieszanek warzywnych. Produkty te są składnikiem codziennej diety wielu ludzi, chociaż zimą na rynku wiele owoców i warzyw jest słabiej dostępnych.

Przetwory stają się coraz popularniejsze wśród Polaków

W Polsce jest zauważalny coraz silniejszy trend zdrowego stylu życia, dlatego też produkty warzywno–owocowe odgrywają coraz większą rolę w diecie Polaków. Dzięki temu łatwiej jest realizować zalecaną przez dietetyków zasadę 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jeżeli komuś brakuje czasu na przyrządzenie posiłków, można sięgnąć np. po szklankę soku jako ekwiwalent jednej z nich.

Należy pamiętać, że przetwory to szeroka grupa produktów takich jak:

  • soki
  • smoothies
  • przeciery
  • musy
  • kiszonki
  • mrożonki
  • susze

Konsumenci coraz uważniej zwracają uwagę na certyfikaty

Badania marketingowe pokazują, że już ponad ¾ kupujących zwraca uwagę na umieszczone na etykietach certyfikaty.

-System certyfikacji pomaga w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych. Jest też potwierdzeniem naturalności i dobrego składu, za który ręczy niezależna jednostka certyfikująca, jak w przypadku Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP). Oznacza się nim wyłącznie wyroby bez konserwantów, sztucznych barwników, cukrów dodanych, słodzików, i których skład oraz wysoką wartość odżywczą potwierdzono badaniami. Uczestnictwo w systemie Certyfikowany Produkt (CP) daje producentom dodatkowy wyróżnik: na etykietach wyrobów ze znakiem CP widnieją też oświadczenia zdrowotne i żywieniowe – podkreśla Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Pani Sekretarz zwraca również uwagę, że produkty firm Korab Garden, Oryginalny Sok oraz KGH GREAT objęte systemem Certyfikowany Produkt (CP) są odpowiedzią na aktualne potrzeby konsumentów.

Pasteryzacja w zdrowej diecie

Jakość i trwałość, uzyskiwane dzięki pasteryzacji, to czynniki ważne dla osób dbających o właściwe odżywianie. Bez pasteryzacji korzystanie z dobrodziejstwa lokalnych sezonowych warzyw czy owoców po sezonie byłoby po prostu niemożliwe.

Tymczasem zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny być podstawą zbilansowanej diety. Ich dzienną niezbędną ilość specjaliści określają na minimum 400 g, które najlepiej spożywać w podziale na 5 porcji.
 
Jedną z takich porcji może stanowić 200 ml szklanka 100% soku, także tego pasteryzowanego. Taki sok jest bardzo wartościowy, bowiem pochodzi z warzyw lub owoców, bez dodatku konserwantów, aromatów i cukru.

Jakościowe produkty owocowe przemawiają do klientów

Wzrost świadomości konsumentów na temat zasad prawidłowego żywienia oraz poszukiwanie produktów spełniających wysokie wymagania dotyczące wartości odżywczej, coraz silniej wpływają decyzyjność klientów podczas zakupów.
Ma to związek z:
  • coraz większą świadomością konsumencką w zakresie zasad prawidłowego odżywiania, która przekłada się na wzrost wymagań odnośnie jakości produktów,

  • czytaniem etykiet spożywczych, ponieważ konsumenci (w tym 54% matek) chcą wiedzieć, jakie produkty wkładają do koszyka zakupowego,

  • coraz większym docenianiem przez kupujących niskoprzetworzonych artykułów rolno-spożywczych bez dodatków w postaci konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. 
Jak wyjaśnia Waldemar Gawłowski, Pełnomocnik Zarządu KGH Polska Sp. z o.o., właściciela marki GREAT – Z jednej strony motywacją do zmiany diety na lepiej zbilansowaną jest dla konsumentów zdrowie, z drugiej widzimy trudność w zmienianiu nawyków, przez co kupujący chcą sięgać po kompleksowe, pełne rozwiązania, czyli po produkty bogate w składniki odżywcze. Jednocześnie coraz częściej poszukują żywności bez konserwantów, wzmacniaczy smaków czy sztucznych aromatów. Nasze soki i smoothie spełniają ten postulat. Owoce i warzywa, z których powstały, zebrano w środku sezonu, gdy mają najwięcej wartości odżywczych. Zamknięte w butelkach są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych i to warto wyróżniać.


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 11:21