
Nagrody są wręczane w kilku kategoriach związanych z dziedzinami produkcji rolnej. Najlepsi rolnicy w kraju otrzymują co roku symboliczne statuetki – Złote Jabłka.
– Kapituła konkursu z roku na rok ma coraz trudniejsze zadanie. Dobrych gospodarstw jest coraz więcej. W 2016 roku do tytułu Rolnik – Farmer Roku zgłoszono 257 gospodarstw – mówi dr Teresa Kucharska, przewodnicząca kapituły konkursu. – W ostatnim etapie członkowie kapituły wizytują każdego z finalistów. Zależy nam bardzo, aby na własne oczy zobaczyć to, co wyróżnia gospodarstwa od innych w danym regionie. Po wizytacjach wybraliśmy 10 laureatów, którym nadaliśmy tytuł Rolnika – Farmera Roku.

W tym roku Złote Jabłka w kategorii gospodarstwa rodzinne zdobyli: Danuta i Ryszard Błaszkiewiczowie z Rakowa, Iwona i Krzysztof Cieślakowie ze Smardzowa, Barbara i Ryszard, Damian i Piotr Kacprzakowie ze Starych Pasków oraz Kamila i Stefan Ziętarscy ze Słupa. W kategorii gospodarstwa agroturystyczne zwyciężyli Żaneta i Łukasz Robakowie z Pszczewa, a w kategorii ogrodnictwo – Damian i Paweł Chrzanowie z Głuchowa oraz Wawrzyniec Zieliński z Wawrowa.
Z kolei za najlepsze przedsiębiorstwo rolnicze został uznany Ośrodek Hodowli Zarodowej „Głogówek”. W kategorii producentów wygrała spółka Refal z Łukawy, natomiast nagroda dla najlepszej grupy producenckiej trafiła do Grupy Producentów Rolnych Agro-Plon Osięcin z Baszewic. tś