Profesor ukończył studia na wydziale Technologii Rolno–Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej (obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego) w Poznaniu, rocznik 1968. Uzyskał stopień doktora nauk technicznych w roku 1973, dr habilitowanego w 1988, profesora w roku 1997. Odbył staże naukowe na University of Manitoba, University of Illinois, Urbana Champaign. Pełnił funkcję prodziekana ds. dydaktycznych Wydziału Nauk o Żywności, w 1996-2002 był prorektorem ds. nauki Akademii Rolniczej, w latach 2002-2008 był rektorem Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu.
W 2017 r. uzyskał tytuł doktora honoris causa SGGW. Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem 100-lecia Uniwersytetu Poznańskiego, był również laureatem Nagród Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, Wydziału Nauk Rolniczych i Leśnych PAN.
Zajmował się obszarem chemii i analityki żywności, głownie lipidów i związków lotnych, głównie olejami roślinnymi, procesami oksydacji kwasów tłuszczowych i cholesterolu, związkami lotnymi jako markerami zmian jakości żywności generowanymi przez mikroorganizmy, a także wykorzystaniem metod chromatograficznych i spektrometrii mas w tych badaniach.
oprac. al
źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu