Przy wyborze kierowaliśmy się wieloma kryteriami – nie zawsze była to złożoność dania czy długość przepisu. Interesowało nas wykorzystanie ekologicznych składników, ale też zastosowanie egzotycznych przypraw. Szukaliśmy też oryginalnych zestawień w recepturach. Jednak pomimo jasnych kryteriów wybranie zaledwie 10 autorów najciekawszych przepisów było niezwykle ciężkie. Chcemy także podziękować każdej i każdemu z Was za przesłanie swoich przepisów.
A oto i nagrodzona 10 najlepszych przepisów na danie wigilijne i świąteczne:
- Marzena Pietrzak (z Gruczna) za barszcz z malinami i pulpetami drobiowymi - w nagrodę otrzymuje mikser i zestaw przypraw firmy Prymat
- Anita Kal (z Chmielnik) za siemieniotkę - w nagrodę otrzymuje mikser
- Elżbieta Pereszlucha (z Niemstowa) za wigilijne pierogi z brukwią - w nagrodę otrzymuje mikser
- Aneta Warszawska (ze Skubik) za sos do wędlin i przystawek - w nagrodę otrzymuje patelnię Fiskars
- Alicja Giesman (z Chytrej) za zupę migdałową - w nagrodę otrzymuje patelnię Fiskars
- Aneta Gręda (z Michałków) za kaczkę pieczoną z gruszkami i rozmarynem - w nagrodę otrzymuje patelnię Fiskars
- Barbara Kaczmarek (z Czamaninka) za kotlety z kaszy gryczanej - w nagrodę otrzymuje patelnię Fiskars
- Mateusz Wiecki (z Dalwina) za pierś gęsi w sosie piernikowym - w nagrodę otrzymuje komplet noży Fiskars
- Anna Piontkowska (z Mikulic) za wigilijne gołąbki - w nagrodę otrzymuje komplet noży Fiskars
- Barbara Binkowska (z Chmielnika) za makagigi - w nagrodę otrzymuje komplet noży Fiskars
Wszyscy nagrodzeni otrzymają także zestawy przypraw marki Prymat.
Gratulujemy zwycięzcom a wszystkim życzymy smacznego!