Aby uniknąć niepotrzebnej krzątaniny w kuchni, warto wcześniej zaplanować potrawy, które pojawią się na wielkanocnym stole. Jeśli szukasz prostych a przy tym sprawdzonych przepisów, zajrzyj do naszych propozycji na wielkanocne dania i zaczerpnij inspiracji!
Wielkanocne śniadanie
1. Przepis na jajka faszerowane pastą z awokado
Składniki:
- 7 jajek,
- 1 awokado,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- kiełki brokuła.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połówki. Z jajek delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Awokado obrać, przełożyć do naczynia, dodać żółtka, czosnek, sól i pieprz.
Utrzeć blenderem na jednolitą masę. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do przygotowanych białek. Na każdym ułożyć kiełki. Jajka można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
2. Przepis na pasztet z kaczki z sosem żurawinowo-chrzanowy
Składniki:
- ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 korzeń pietruszki,
- mały seler,
- 1 marchew,
- 2 duże cebule,
- 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej,
- 5 jajek,
- masło klarowane lub smalec,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 szkl. dżemu żurawinowego,
- 3 łyżki chrzanu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie: Mięso przełożyć do garnka i gotować z warzywami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. Masło lub smalec rozpuścić, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz wątróbkę i podsmażać ok. 15 minut. Przez maszynkę przepuścić mięso wraz ze skórą oraz warzywami, a także podsmażoną wątróbkę.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. Przełożyć do jednej długiej lub dwóch mniejszych forem do pieczenia. Na wierzchu zrobić wzorek nożem. Piec godzinę w temp. 170°C. Żurawinę wymieszać z chrzanem oraz łyżką soku z cytryny. Podawać z sosem.
3. Przepis na wielkanocny żurek z jajkiem i smażonym boczkiem
Składniki na zakwas:
- 5 łyżek mąki żytniej razowej,
- 1/2 l wody,
- 4 ząbki czosnku przekrajane na pół,
- liście laurowe,
- majeranek.
Składniki do żuru:
- 2 l wywaru z wędzonki,
- sól, pieprz,
- liście laurowe,
- majeranek,
- 5 łyżek śmietany,
- jaja,
- kilka plastrów boczku.
Wykonanie: Składniki przeznaczone na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–4 dni. Codziennie je mieszamy. Do gorącego wywaru z wędzonki dodajemy przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy. Plasterki boczku podpiekamy na suchej patelni.
4. Przepis na białą kiełbasę z cebulką
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 4 cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Każdą kiełbasę nacinamy nożem. Masłem smarujemy żaroodporne naczynie do pieczenia, układamy ponacinaną kiełbasę. Posypujemy cebulą. Przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 25 min w piekarniku w temp. 180°C.
Wielkanocny obiad
1. Przepis na zupę krem z rzeżuchy
Składniki:
- 4–5 ziemniaków,
- 1–2 szkl. rzeżuchy,
- sól,
- pieprz,
- 1 l rosołu lub bulionu,
- 4 jajka.
Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać rosołem lub bulionem. Gotować do miękkości.
Dodać sól, pieprz, rzeżuchę. Chwilę pogotować i utrzeć blenderem. Podawać z ugotowanym jajkiem.
2. Przepis na perliczkę pieczoną z gotowanymi warzywami
Składniki:
- 1 tuszka perliczki,
- 1 l bulionu,
- sól,
- pieprz,
- papryka,
- olej,
- czosnek,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw: kalafior, brokuł, marchewka,
- masło.
Wykonanie: Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz olejem. Odstawić na kilka godzin.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec ok. 2 godz. w temp. 180°C. W tym czasie warzywa ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Można na nich ułożyć strzępki masła. Upieczone mięso podawać z gorącymi warzywami.
3. Przepis na roladę z kminkiem i szpinakiem
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego,
- sól,
- pieprz,
- mielony kminek,
- słodka papryka,
- 4 jajka,
- 400 g szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodać przyprawy, jajka i wyrobić. Rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze uformować prostokąt z mięsa. Przy dłuższym brzegu ułożyć wzdłuż podsmażony szpinak.
Zwijać przy pomocy papieru do pieczenia w roladę i wraz z papierem ułożyć na dużej blaszce z piekarnika. Piec 50–60 minut w temp. 180°C.
4. Przepis na kolorową sałatkę z kurczakiem
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 1 opakowanie małych kuleczek mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- miks sałat z roszponką,
- 1 papryka czerwona,
- 1 czerwona cebula;
składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Filet z kurczaka posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka i smażymy z dwóch stron. Odstawiamy do przestygnięcia.
Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w paski. W misce układamy sałatę, pokrojoną w plastry pierś kurczaka, kulki mozzarelli, pomidory i paprykę.
Całość posypujemy posiekaną w drobną kostkę cebulą. Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z miodem, tak aby rozpuściły się wszystkie grudki. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.
Wielkanocny deser
1. Przepis na babeczki wielkanocne
Składniki: 1/2 szkl. mleka, 3 jajka, 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do ozdoby: 1 szkl. śmietany 36%, 1 łyżeczka cukru pudru, kolorowe, małe, cukrowe jajka do ozdoby.
2. Przepis na sernik tradycyjny z polewą czekoladową
Składniki: 1,5 kg twarogu półtłustego, 1,5 kostki masła, 1,5 szkl. cukru, 6 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 szkl. śmietanki 36%.
3. Przepis na dietetyczne ciasto serowe
Składniki: 2 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej, 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, 3 jajka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy), można też użyć 2–3 łyżki masła orzechowego.
4. Przepis na ciasto biały lion
Składniki na biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g startej białej czekolady; składniki na masę: 2 żółtka, 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g miękkiego masła, 1 puszka masy kajmakowej, 80 g ryżu preparowanego, 200 g orzeszków ziemnych solonych.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu
Artykuł ukazał się w świąteczny wydaniu Tygodnika Poradnika Rolniczego w 2017 roku