StoryEditorPrzepisy

12 prostych przepisów na Wielkanoc: śniadanie, obiad i deser

05.04.2017., 15:04h
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Żeby ułatwić przygotowanie wielkanocnych dań, wybraliśmy 12 prostych przepisów na Wielkanoc. Proponujemy 4 receptury na świąteczne śniadanie, 4 przepisy na obiad wielkanocny oraz 4 sposoby przygotowania ciast na Wielkanoc.

Aby uniknąć niepotrzebnej krzątaniny w kuchni, warto wcześniej zaplanować potrawy, które pojawią się na wielkanocnym stole. Jeśli szukasz prostych a przy tym sprawdzonych przepisów, zajrzyj do naszych propozycji na wielkanocne dania i zaczerpnij inspiracji!

Wielkanocne śniadanie

1. Przepis na jajka faszerowane pastą z awokado

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 1 awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • kiełki brokuła.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połówki. Z jajek delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Awokado obrać, przełożyć do naczynia, dodać żółtka, czosnek, sól i pieprz.

Utrzeć blenderem na jednolitą masę. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do przygotowanych białek. Na każdym ułożyć kiełki. Jajka można posypać świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przepis na pasztet z kaczki z sosem żurawinowo-chrzanowy

Składniki:

  • ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały seler,
  • 1 marchew,
  • 2 duże cebule,
  • 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej,
  • 5 jajek,
  • masło klarowane lub smalec,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 szkl. dżemu żurawinowego,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie: Mięso przełożyć do garnka i gotować z warzywami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. Masło lub smalec rozpuścić, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz wątróbkę i podsmażać ok. 15 minut. Przez maszynkę przepuścić mięso wraz ze skórą oraz warzywami, a także podsmażoną wątróbkę.

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. Przełożyć do jednej długiej lub dwóch mniejszych forem do pieczenia. Na wierzchu zrobić wzorek nożem. Piec godzinę w temp. 170°C. Żurawinę wymieszać z chrzanem oraz łyżką soku z cytryny. Podawać z sosem.

3. Przepis na wielkanocny żurek z jajkiem i smażonym boczkiem

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej razowej,
  • 1/2 l wody,
  • 4 ząbki czosnku przekrajane na pół,
  • liście laurowe,
  • majeranek.

Składniki do żuru:

  • 2 l wywaru z wędzonki,
  • sól, pieprz,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • 5 łyżek śmietany,
  • jaja,
  • kilka plastrów boczku.

Wykonanie: Składniki przeznaczone na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–4 dni. Codziennie je mieszamy. Do gorącego wywaru z wędzonki dodajemy przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy. Plasterki boczku podpiekamy na suchej patelni.

Żurek podajemy z gotowanym jajkiem i plastrami smażonego boczku.

4. Przepis na białą kiełbasę z cebulką

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Wykonanie: Cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Każdą kiełbasę nacinamy nożem. Masłem smarujemy żaroodporne naczynie do pieczenia, układamy ponacinaną kiełbasę. Posypujemy cebulą. Przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 25 min w piekarniku w temp. 180°C.


Wielkanocny obiad

1. Przepis na zupę krem z rzeżuchy

Składniki:

  • 4–5 ziemniaków,
  • 1–2 szkl. rzeżuchy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 l rosołu lub bulionu,
  • 4 jajka.

Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać rosołem lub bulionem. Gotować do miękkości.

Dodać sól, pieprz, rzeżuchę. Chwilę pogotować i utrzeć blenderem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

2. Przepis na perliczkę pieczoną z gotowanymi warzywami

Składniki:

  • 1 tuszka perliczki,
  • 1 l bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka,
  • olej,
  • czosnek,
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw: kalafior, brokuł, marchewka,
  • masło.

Wykonanie: Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz olejem. Odstawić na kilka godzin.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec ok. 2 godz. w temp. 180°C. W tym czasie warzywa ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Można na nich ułożyć strzępki masła. Upieczone mięso podawać z gorącymi warzywami.

3. Przepis na roladę z kminkiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielony kminek,
  • słodka papryka,
  • 4 jajka,
  • 400 g szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodać przyprawy, jajka i wyrobić. Rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze uformować prostokąt z mięsa. Przy dłuższym brzegu ułożyć wzdłuż podsmażony szpinak.

Zwijać przy pomocy papieru do pieczenia w roladę i wraz z papierem ułożyć na dużej blaszce z piekarnika. Piec 50–60 minut w temp. 180°C.

4. Przepis na kolorową sałatkę z kurczakiem

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 1 opakowanie małych kuleczek mozzarelli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • miks sałat z roszponką,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 czerwona cebula;

składniki na sos:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Filet z kurczaka posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka i smażymy z dwóch stron. Odstawiamy do przestygnięcia.

Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w paski. W misce układamy sałatę, pokrojoną w plastry pierś kurczaka, kulki mozzarelli, pomidory i paprykę.

Całość posypujemy posiekaną w drobną kostkę cebulą. Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z miodem, tak aby rozpuściły się wszystkie grudki. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.

Wielkanocny deser

1. Przepis na babeczki wielkanocne


Składniki: 1/2 szkl. mleka, 3 jajka, 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do ozdoby: 1 szkl. śmietany 36%, 1 łyżeczka cukru pudru, kolorowe, małe, cukrowe jajka do ozdoby.

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać mleko, ciągle ubijając oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyłożyć do papierowych papilotek i piec w odpowiedniej formie do muffinek. Piec 20–25 minut w temp. 180°C. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i wyciskać na każdą muffinkę. Na każdej babeczce ułożyć jajeczka cukrowe


2. Przepis na sernik tradycyjny z polewą czekoladową


Składniki: 1,5 kg twarogu półtłustego, 1,5 kostki masła, 1,5 szkl. cukru, 6 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 szkl. śmietanki 36%.

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać twaróg i aromat, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmiksować. Ubite na sztywno białka dodać do masy i delikatnie wmieszać. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez około 70 min w temperaturze 170°C. Wystudzić. Polać polewą: śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić, wymieszać. Powinna powstać jednolita masa. Polewą polać sernik i odstawić do zastygnięcia.

3. Przepis na dietetyczne ciasto serowe

Składniki: 2 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej, 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, 3 jajka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy), można też użyć 2–3 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować, nadmiar wody odcedzić. Składniki razem zmiksować, wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40–45 minut w temp. 170°C.


4. Przepis na ciasto biały lion

Składniki na biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g startej białej czekolady; składniki na masę: 2 żółtka, 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cuk­ru, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g miękkiego masła, 1 puszka masy kajmakowej, 80 g ryżu preparowanego, 200 g orzeszków ziemnych solonych.

Wykonanie: Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy w temp. 160°C przez 30–40 min do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy masę budyniową. Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy mieszankę. Tak przygotowany budyń przykrywamy i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy łyżkami wystudzony budyń, a na końcu sok z cytryny. Kajmak mieszamy z ryżem. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszej warstwie rozsmarowujemy masę kajmakową. Na nią nakładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu
Artykuł ukazał się w świąteczny wydaniu Tygodnika Poradnika Rolniczego w 2017 roku

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 23:51