Bułeczki dyniowe z cynamonem
Składniki: 20 g drożdży, 200 ml mleka, 200 g purée z dyni, 500 g mąki, 2 żółtka, 1 jajko, 1/2 kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki cukru, 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Mleko lekko zagrzać. Dodać drożdże i je utrzeć, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić i ostudzić. Resztę mąki przesiać. Do mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, wbić jajka, dodać purée z dyni i wyrośnięty zaczyn. Energicznie zagnieść ciasto. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ponownie. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieść ciasto jeszcze raz i uformować małe bułeczki. Układać w okrągłej formie jedną przy drugiej. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik. Piec około 25–30 minut w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik z dynią i czekoladą
Składniki na ciasto: 1 kg twarogu w wiaderku, 1 średnia dynia, 4 jajka, opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka, 150 g cukru, 1 cukier wanilinowy.
kładniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki mleka.
Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wyciąć nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż dynia będzie miękka. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, zmiksować blenderem i odmierzyć 400 g. Ser wymieszać z purée. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Z białek ubić pianę. Do sera z dynią dodać ubite żółtka, proszek budyniowy i na koniec pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i zostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przygotować polewę. Rozpuścić masło, dodać mleko i połamaną czekoladę, połączyć składniki. Polać sernik i odstawić do zastygnięcia.
Dynia pieczona z pesto i pieczarkami
Składniki: 1 mała dynia, 5 pieczarek, 2 czerwone cebule, 2 białe cebule, 150 g pesto bazyliowego, 5 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 1 kulka mozzarelli. Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i ziołami. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Dynię, pieczarki, cebulę wymieszać z pesto i oliwą. Przełożyć na blachę i piec około 20–30 minut w temperaturze 180°C, aż dynia będzie miękka, a pieczarki zrumienione. Pięć minut przed końcem posypać zapiekaną dynię pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i zapiekać jeszcze chwilę. Podawać na gorąco.
Smacznego!