Orzechy włoskie to popularny dodatek wielu ciast i deserów, ale nie tylko. Ich walory smakowe uświetnią niejedno danie i wykreują smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Sos serowo-orzechowy
Składniki na 4 porcje: 125 g orzechów włoskich, 2 i 1/2 łyżki masła, 225 g sera gorgonzola, 300 ml śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 3 łyżki koniaku lub wódki.
Wykonanie: Masło rozpuścić w dużym rondlu i przysmażyć na nim grubo posiekane orzechy. Ser pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i na małym ogniu powoli rozpuścić. Dolać śmietanę i zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie alkoholem. Sos pasuje doskonale do warzyw, makaronu i pieczonego mięsa.
Orzechowa pasta
Składniki: 200 g mielonych orzechów włoskich, 1 cebula, 1–2 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki.
Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przesmażyć na odrobinie oleju i domieszać orzechy. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Gorącą masę przełożyć do słoika i wymieszać z pozostałym olejem. Smakuje doskonale do chleba i makaronu.
Jabłka z orzechowym karmelem
Składniki dla 4 osób: 4 jabłka, 120 g orzechów włoskich, 200 g cukru, 2–3 łyżki rodzynek, trochę masła i cukru.
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu rozpuścić trochę masła, włożyć jabłka i często odwracając, przesmażyć na małym ogniu. Oprószyć cukrem i ułożyć na przygotowanych talerzach. Przesmażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, posypać cukrem i skarmelizować na złoty kolor.
Ostrożnie dolać 150 ml wody i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i gotując jeszcze przez chwilę, zredukować sos karmelowy, aż zrobi się gęsty. Karmelowe orzechy ułożyć między cząstkami jabłek i podawać. Deser można serwować na ciepło i na zimno.
Pomysł, wykonanie i zdjęcia: E.B., tekst: L.P.