Ciasteczka serowe ze śliwką
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g twarogu,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mąki,
- kilka śliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie: Twaróg połączyć z masłem, mąką i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Jeśli się lepi, dodać nieco mąki. Ciasto rozwałkować i wycinać nieduże koła. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na każde koło nakładać śliwkę, lekko ją dociskając.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posypać cynamonem i grubym cukrem. Piec do zrumienienia 15–20 minut w temperaturze 180°C. Posypać delikatnie cukrem pudrem.
Ciasteczka z jabłkiem
Składniki:
- 2 jajka,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 50 g masła,
- 120 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jabłko,
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką nieduże porcje ciasta, zostawiając odstępy, ponieważ ciastka wyrosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż lekko się zrumienią. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Żydowskie ciasteczka korzenne
Składniki:
- 100 g rodzynek,
- 4 łyżki brandy,
- 240 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonego ziela angielskiego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- otarta skórka z cytryny.
Wykonanie: Rodzynki namoczyć przez 15 minut, a następnie je odsączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masło, mleko i jajka, dodać rodzynki, mąkę, kakao, przyprawy, sól, skórkę z cytryny.
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut. Formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ wyrosną. Lekko je spłaszczyć. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2021 na str. 58. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.