StoryEditorPrzepisy

3 pomysły na aromatyczne ciasteczka do jesiennej kawy

31.10.2021., 13:10h
Kto z nas nie lubi zasiąść w wygodnym fotelu z filiżanką gorącej kawy i pysznymi, domowej roboty ciasteczkami, które swym aromatem wypełniają cały dom? Ciasteczka serowe ze śliwką, ciastka z jabłkiem oraz żydowskie ciasteczka korzenne to nasze 3 propozycje na umilenie niejednego jesiennego wieczoru.

Ciasteczka serowe ze śliwką

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g twarogu,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • kilka śliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Twaróg połączyć z masłem, mąką i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Jeśli się lepi, dodać nieco mąki. Ciasto rozwałkować i wycinać nieduże koła. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na każde koło nakładać śliwkę, lekko ją dociskając.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posypać cynamonem i grubym cukrem. Piec do zrumienienia 15–20 minut w temperaturze 180°C. Posypać delikatnie cukrem pudrem.


Ciasteczka z jabłkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 50 g masła,
  • 120 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jabłko,
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką nieduże porcje ciasta, zostawiając odstępy, ponieważ ciastka wyrosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż lekko się zrumienią. Podawać oprószone cukrem pudrem.


Żydowskie ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 100 g rodzynek,
  • 4 łyżki brandy,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: Rodzynki namoczyć przez 15 minut, a następnie je odsączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masło, mleko i jajka, dodać rodzynki, mąkę, kakao, przyprawy, sól, skórkę z cytryny.

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut. Formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ wyrosną. Lekko je spłaszczyć. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2021 na str. 58. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 01:09