Pieróg drożdżowy z kapustą (przepis na dwie szt.)
Składniki na farsz:
- garść suszonych grzybów,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 2 duże cebule,
- pieprz,
- sól.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 20 g drożdży,
- 1 płaska łyżka soli,
- 50 g masła.
Do posmarowania:
- 1 żółtko,
- 4 łyżki mleka.
Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, dokładnie odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać. Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować (około 20 minut). Zemleć w maszynce.
Posiekaną cebulę zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać posiekaną kapustę oraz zmielone grzyby i razem poddusić. Doprawić. Drożdże utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać, dodać jajka, sól, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto zagnieść ponownie, podzielić na dwie części, rozwałkować, przyłożyć talerz i wyciąć dwa koła. Nakładać porcje farszu i zlepiać ciasto po brzegach. Z resztek ciasta zrobić trzy wałeczki i zapleść je w warkocz. Delikatnie dokleić do pieroga. Tak przygotowane pierogi odstawić na 10 minut, a następnie posmarować je żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Piec 25–30 minut, aż się zrumienią.
Roladki mięsne z kapustą
Składniki:
- 10 udek kurzych bez kości,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- kilka cieniutkich plasterków boczku,
- kawałek swojskiej kiełbasy,
- masło, olej, sól, pieprz, słodka papryka, curry.
Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną drobno kiełbasę, poddusić. Dodać posiekaną kapustę i dusić dalej. Farsz doprawić.
Mięso natrzeć przyprawami, nakładać porcje farszu, kawałki masła i zwijać je w roladki. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Fuczki podkarpackie
Składniki:
- 250 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku,
- 200 g mąki,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- cząber,
- olej do smażenia;
- do podania: kwaśna śmietana.
Wykonanie: Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać drobno. Mleko wymieszać z jajkiem i mąką na jednolitą masę, dodać przyprawy. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodać posiekaną kapustę. Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Podawać z kleksem śmietany.
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 44/2021 na str. 57. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.