StoryEditorPrzepisy

3 pomysły na deser na Wielkanoc: sernik, tort i mazurek

04.04.2023., 09:04h
Wielkanoc tuż, tuż. To szczególny czas także dla miłośników deserów i słodkości. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować w trakcie świątecznej kawy - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

Sernik nowojorski

Składniki na spód: 150 g ciasteczek zbożowych, 1/2 kostki masła.
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 4 jajka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na polewę: 200 ml śmietany kwaśnej 18%, 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone ciastka i utrzeć je blenderem. Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć do ostudzenia. Twaróg zemleć dwukrotnie, dodać śmietanę, cukier i wymieszać. Dodać jajka, mąkę, sok i skórkę z cytryny, krótko ucierać. Masę przełożyć na podpieczone ciasteczka. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Upieczony sernik zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach na około 4 godziny (najlepiej na noc). Następnie przełożyć go do lodówki i schładzać 3 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i gęstą polać schłodzony sernik. Odstawić na godzinę.

Mazurek różany

Składniki na ciasto kruche: 1/2 kostki masła, 2 jajka, 200 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody różanej (może być też syrop odlany z konfitury), 2 łyżki cukru pudru.
Składniki na masę: 250 g sera mascarpone, 4 łyżki konfitury różanej.
Do dekoracji: małe beziki, całe migdały, cukrowe ozdoby wielka­nocne.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Chłodzić je w lodówce około 30 minut. Ciasto rozłożyć na formę w kształcie jajka, oblepić ciastem wyższe boki. Ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 200°C, aż się zrumieni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Mascarpone utrzeć z konfiturą. Masę rozsmarować na upieczonym spodzie i ozdobić według uznania.

Tort mojito na zimno

Składniki na spód: 1 opakowanie biszkoptów podłużnych.
Składniki na poncz: napar z 2 saszetek herbaty miętowej zalanej 1/2 szklanki wrzątku, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki rumu.
Składniki na krem: 500 g sera mascarpone, 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 4 łyżki cukru pudru, sok z 1 limonki, skórka otarta z 2 limonek, około 20 liści mięty, 2 łyżki herbaty matcha w proszku.
Do ozdoby: 1 biała czekolada, 1 limonka.
Wykonanie: Zaparzyć herbatę miętową i ostudzić. Następnie dodać sok z limonki i rum, wymieszać. Listki mięty posiekać bardzo drobno, zetrzeć skórkę z limonek na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski z miętą i skórką z limonki dodać śmietankę, mascarpone, cukier puder, matchę, sok z limonki i utrzeć wszystko mikserem na puszysty krem. W okrągłej formie ułożyć biszkopty, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptami, nasączyć ponownie i wyłożyć połowę pozostałego kremu, resztę odłożyć do dekoracji. Tort odstawić na 3 godziny, najlepiej na noc. Następnie wyjąć go z formy, przełożyć na paterę i ozdobić. Boki tortu obłożyć startą na wiórki białą czekoladą. Wierzch ozdobić pozostałym kremem i białą czekoladą, limonką, pokrojonymi na plasterki listkami mięty oraz ozdobami.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 08:59