Przepis na chłodnik z granatów
Składniki:
- 1 owoc granatu,
- 2 łyżki konfitury z płatków róży,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 100 g cukru;
- do podania: lody śmietankowe, listki mięty.
Wykonanie: Granat przekroić i oddzielić nasiona. Zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sitko. Do przetartej masy dodać jogurt, cukier, konfiturę. Wymieszać. Godzinę schładzać w lodówce. Rozlać do naczyń, dodać lody, owoce granatu, listki mięty.
Przepis na chłodnik pomidorowo-arbuzowy
Składniki:
- 1 kg arbuza,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz,
- sok z 1 limonki;
- do podania: zielony ogórek, limonka, listki mięty.
Wykonanie: Arbuza pokroić i usunąć pestki. Dodać obrane ze skórki pomidory oraz sok z limonki, zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Przelać do naczyń, dodać pokrojone cienko plastry ogórków, plasterki limonki oraz listki mięty.
Przepis na chłodnik z pora z wędzonym łososiem
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 2 pory,
- 3 łyżki masła,
- tymianek,
- oregano,
- sól, pieprz,
- 100 ml śmietany 12%,
- 1½ bulionu,
- kilka plasterków łososia wędzonego na zimno.
Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować. Pory pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków i gotować razem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przyprawy, zmiksować, wyłączyć. Dodać śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Schłodzić. Podawać z plasterkami łososia.