Przepis na kulki z bobu w czarnym sezamie
Składniki:
- 1/2 kg świeżego bobu,
- 1/2 szklanki czarnego sezamu,
- 1 cebula,
- 4 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- szczypta chili,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Bób gotować około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skórek. Cebulę posiekać w kostkę, a pieczarki w plastry. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z bobem i wszystko przepuścić przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać.
Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie małą łyżką formować kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy i podawać na ciepło.
Przepis na czarną soczewicę z bobem
Składniki:
- 150 g czarnej soczewicy,
- 200 g bobu,
- świeże zioła: mięta, koperek, bazylia,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- gorczyca i kolendra (po 1/2 łyżki zmielone).
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut i odcedzić. Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut), odcedzić, zalać lekko zimną wodą i obrać ze skórek. Na patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy cebula zmięknie, dodać soczewicę i bób. Chwilę razem dusić, doprawić. Posypać posiekanymi ziołami.
Przepis na risotto z bobem i krewetkami
Składniki:
- 200 g ryżu arborio,
- 200 g różowych krewetek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 500 ml bulionu,
- czosnek,
- 1 cebula,
- świeży koperek,
- 100 g sera mozzarella,
- 4 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz.
Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut) i obrać ze skórek. Krewetki podsmażyć na maśle klarowanym, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki, dodać ugotowany i obrany bób. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym i dodać plasterki czosnku.
Dodać ryż i prażyć go około 5 minut, często mieszając. Dolać szklankę ciepłego bulionu i mieszać. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tę czynność do zużycia całego bulionu, aż ryż uzyska kremową konsystencję, ale nie będzie rozgotowany (15–20 minut).
Zdjąć z ognia i dodać mozzarellę. Doprawić. Na każdą porcję ryżu nałożyć wcześniej usmażony bób z krewetkami, posypać świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.