1. Przepis na sałatkę z kozim serem
Składniki potrzebne na sałatkę:
- 2 garści roszponki,
- gruszki w syropie,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 5 plasterków sera koziego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cynamonu.
Jak przygotować sałatkę?
Na talerzu ułożyć roszponkę, połówki gruszek (można pokroić). Ser pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na roszponce. Posypać posiekanymi orzechami.
Miód wymieszać z octem, oliwą oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem.
2. Krewetki pieczone z masłem, czosnkiem i pietruszką
Składniki potrzebne do krewetek z masłem:
- 1/2 kg krewetek,
- 80 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- szczypta chilli.
Jak przygotować danie?
Krewetki opłukać i osuszyć. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chilli. Krewetki polać masłem i delikatnie wymieszać. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać obficie pietruszką. Podawać z pieczywem.
3. Łosoś pieczony z puree z groszku
Składniki potrzebne na łososia puree z groszku:
- 1 filet z łososia;
- na marynatę:
- kawałek świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kurkumy;
- na purée z żółtego groszku:
- 1 szklanka groszku żółtego pogłówkowanego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Jak przygotować danie:
Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć rybę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Groszek przelać wodą, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować go do miękkości (około 30 minut), co jakiś czas mieszając.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Zeszklić razem na maśle klarowanym. Jeśli w groszku jest za dużo wody, można ją delikatnie odlać.
Groszek wymieszać z cebulą i marchewką, solą, pieprzem i majerankiem. Łososia podawać z purée i sałatką.