Mintaj z salsą mango
- 4 płaty mintaja
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- masło klarowane
Składniki na salsę:
- sok z ½ cytryny
- 1 cebula czerwona
- 1 świeża papryczka chili
- 1 owoc mango
- listki mięty
Postne zawijańce
- główka białej kapusty kiszonej
- 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych)
- 0,5 kg kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 300 g ugotowanej kiszonej kapusty
- 2 łyżki masła klarowanego (40 g)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym.
Karp na orientalnie
Składniki:
- 5 płatów (dzwonków) karpia
Składniki na marynatę:
- sól
- pieprz
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta mielonych goździków
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta chili
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.