Tarta z młodą kapustą
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 żółtka.
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 4 plasterki boczku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego lub olej do smażenia,
- 1/2 szklanki żółtego sera startego na tarce,
- 2 jajka + 2 białka.
Pieczeń z młodą kapustą
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 600 g mięsa mielonego,
- 4 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- majeranek,
- 1 cebula.
Wykonanie: Kapustę posiekać na szatkownicy, zalać wodą i obgotować przez 5 minut. Wystudzić, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Mięso wymieszać z kapustą, cebulą, jajkami, mąką, przyprawami. Dobrze wyrobić. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 170°C
Sajgonki z farszem z młodej kapusty
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego,
- 100 g mięsa z indyka,
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- olej.
Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i gotować 5 minut, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić. Dodać zmielone mięso. Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa, poddusić. Dodać kapustę i całość dusić, aż warzywa zmiękną. Papier ryżowy zanurzyć na 2 sekundy w wodzie, każdy osobno. Ułożyć porcje farszu, składać według instrukcji na opakowaniu i zwinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Sajgonki podawać gorące.
Katarzyna Kosmala