Placuszki gryczane z twarożkiem
- Składniki na 12 placuszków: na ciasto: 50 g mąki gryczanej, 50 g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli, 100 ml mleka;
- Składniki na masę serową: 150 g twarogu, 150 g kwaśnej gęstej śmietany, 300 g wędzonego łososia;
- Składniki do przybrania: świeża natka pietruszki.
Wykonanie: Składniki na placki wymieszać aż do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić pod przykryciem, aby napęczniało. Na rozgrzanym maśle usmażyć na złoty kolor małe placuszki (około 1 łyżki stołowej ciasta na placek). Twaróg wymieszać ze śmietaną. Na każdym placuszku ułożyć duży kleks serowo-śmietanowej masy i przybrać wędzonym łososiem. Posypać świeżą natką pietruszki i od razu podawać.
Tort serowy z wiśniami
Składniki na 12 porcji:
- na spód: 200 g mąki, 1 jajko, szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 g cukru, 75 g mielonych orzechów laskowych, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- na nadzienie: 750 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub ze słoika), 9 listków białej żelatyny, 750 g chudego twarogu, 125 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki soku z cytryny, 300 g pełnotłustego jogurtu, 250 ml śmietany kremówki;
- do przybrania: trochę gorzkiej czekolady.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i upiec je w natłuszczonej tortownicy na złoty kolor (około 15 minut w temperaturze 200°C). Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie. Wokół wystudzonego spodu do tortu ustawić osłonę. Twaróg wymieszać z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno i ostrożnie domieszać do tężejącej masy serowej. Połowę wyłożyć na spód, posypać wiśniami, zostawiając kilka owoców do dekoracji. Przykryć pozostałą masą i przybrać wiśniami i wiórkami czekolady. Odstawić na minimum 3,5 godziny do lodówki.
Twarogowy deser z chrupiącym musli
Składniki dla 4 osób: 500 g śmietankowego twarożku, około 250 g owoców jagodowych lub 8 śliwek (mogą być mrożone), szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżki posiekanych migdałów, 250 g chrupiącego musli.
Pomysł i wykonanie: H.H.
Tekst: G.B., Zdjęcia: W.H.