Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów, aby w pełni smakować się jesiennymi darami lasu.
Roladki drobiowe faszerowane grzybami
Składniki: 2 filety z kurczaka, sól, pieprz, curry, 4 plastry cienko pokrojonego boczku, 200 g ugotowanych grzybów leśnych, 1 cebula, 100 g twarożku koziego, 100 g żółtego sera, olej.
Składniki na sos: 1 szklanka bulionu, 1/2 szklanki passatty pomidorowej, 1 łyżeczka suszonej bazylii.
Wykonanie: Mięso rozbić i posypać przyprawami. Ugotowane grzyby drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju, dodać grzyby, doprawić i wymieszać. Zdjąć do ostudzenia, po czym wymieszać z twarożkiem i startym na dużych oczkach żółtym serem. Na rozbite mięso ułożyć cieniutki plasterek boczku, a następnie farsz i zwinąć. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Bulion wymieszać z passattą, doprawić solą, pieprzem i dodać bazylię. Sosem zalać roladki i piec je 25–30 minut, aż się zrumienią.
Kopytka z sosem grzybowym
Składniki na kopytka: 500 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Składniki na sos: 400 g grzybów leśnych, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 150 ml kwaśnej śmietany 12%, olej, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka musztardy delikatesowej, świeży koperek.
Wykonanie: Z podanych składników na kopytka zagnieść ciasto. Jeśli będzie za luźne, podsypać mąką. Uformować wałeczki i ciąć je delikatnie lekko na ukos. Zagotować wodę z łyżką soli i wrzucać pokrojone kluseczki. Gotować od wypłynięcia około 8 minut. Odcedzić, delikatnie przelać zimną wodą. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować je w osolonej wodzie, odcedzić, zostawiając wodę. Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Na oleju z dodatkiem masła zeszklić czosnek z cebulą. Dodać ugotowane grzyby i smażyć. Dodać musztardę. Dolać około półtorej szklanki wywaru z gotowania grzybów z wymieszaną w wywarze mąką i gotować razem około 10 minut. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek i doprawić. Szybko zdjąć z ognia, aby śmietana się nie zwarzyła.
Policzki wołowe z grzybami
Składniki: 3 policzki wołowe, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, 2 liście laurowe, 3 cebule, kawałek selera i pietruszki, 2 marchewki, 5 ząbków czosnku, 300 g grzybów leśnych, 200 ml białego wina, 4 łyżki mąki pszennej, 300 g kaszy bulgur.
Wykonanie: Kaszę ugotować. Ugotować bulion z warzyw (pietruszka, seler, marchew, cebula) z liściem laurowym, solą i pieprzem. Policzki umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej, dodać masło. Mięso posypać pieprzem i solą, obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Cebulę pokrojoną w talarki i przepuszczony przez praskę czosnek dodać do mięsa. Mięso zalać białym winem i dusić, aż alkohol odparuje. Co jakiś czas dolewać bulionu i pilnować, aby mięso było w nim zanurzone. Zmniejszyć ogień i dusić około 2 godzin. Grzyby leśne oczyścić, dodać do mięsa. W razie potrzeby dolać bulion, dusić jeszcze 30 minut. Odlać półtorej szklanki wywaru, dodać do niego kawałek ugotowanego selera, pietruszki, marchewki, kilka grzybów z gotowania i utrzeć blenderem. Jeśli sos jest za rzadki, można zaprawić go mąką. Doprawić, przerzucić do sosu mięso i grzyby. Podawać z kaszą.
Smacznego!