Ekspresowe krewetki z patelni
Składniki: 200 g makaronu chińskiego „mie”, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 10 pomidorów koktajlowych, 10 małych pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, olej, 300 g krewetek, sól, pieprz, sproszkowany imbir, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać krewetki i smażyć je około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki, dusić razem. Dodać kukurydzę, makaron, przekrojone na pół pomidorki i dalej dusić. Dodać sos sojowy, przyprawy. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krewetki z czosnkiem i jarmużem
Składniki: 400 g krewetek, 5 liści jarmużu, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, mielona kolendra, kminek, papryka wędzona, 2 łyżki soku z cytryny, bagietka do podania.
Wykonanie: Krewetki przełożyć do miski i zamarynować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Krewetki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Dodać masło oraz porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu. Dusić, aż jarmuż będzie miękki, skropić sokiem z cytryny i podawać z podsmażoną lub podpieczoną bagietką.
Krem marchwiowo-pomarańczowy z krewetkami
Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, 4 marchewki, 2 łyżki masła klarowanego, 1 pomarańcza, 1 l bulionu, 2 bataty, sól, pieprz, kurkuma, 1 szklanka mleczka kokosowego; do podania: ziarna dyni i słonecznika, krewetki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Na maśle klarowanym usmażyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i bataty. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem, dodać kawałek imbiru, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać mleczko kokosowe, pomarańczę obraną z błonek i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, a następnie dodać krewetki i smażyć z dwóch stron. Posypany ziarnami słonecznika i dyni krem podawać z usmażonymi krewetkami.