Napój żurawinowy
Składniki:
- 0,5 kg żurawiny
- 150 g cukru, a jeszcze lepiej ksylitolu albo ertytrolu
- 2,5 l wody
- 3 gwiazdki anyżu
- szczypta cynamonu
- kilka goździków
Wykonanie:
Żurawinę zalać wodą i gotować. Dodać cukier i ucierać dalej blenderem. Następnie dodać przyprawy korzenne. Gotować ok. 10 minut, wyłączyć, przecedzić. Jeśli napój jest za mało słodki, można go dosłodzić – miodem, cukrem albo substancją słodzącą.
Herbatka z cytrusami
Składniki:
- 2 torebki czarnej herbaty
- sok malinowy
- 2 łyżeczki miodu
- kilka plastrów pomarańczy i cytryny
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka goździków
- kilka plasterków imbiru
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć, dodać gałązki rozmarynu. Dodać miód oraz sok malinowy. Do każdej herbaty dodać pokrojone plasterki cytryny, pomarańczy, plasterki imbiru, goździki.
Złote mleko – staroindyjskie lekarstwo na infekcje
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta pieprzu
- kardamonu
- sproszkowanego imbiru
- kilka plasterków świeżego imbiru
- kilka plasterków świeżej kurkumy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Dodać po łyżeczce kurkumy i cynamonu oraz szczyptę pieprzu, imbiru i kardamonu. Dodać olej kokosowy i wymieszać, a następnie dodać również plasterki świeżych korzeni imbiru i kurkumy. Pić gorące, można również osłodzić miodem.
Życzymy Smacznego!