Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem
Składniki na sałatkę: 100 g komosy ryżowej, 4 rzodkiewki, 1 awokado, 1 żółta papryka, 5 pomidorów koktajlowych, liście rukoli, 3 łyżki groszku zielonego, 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki), 1 filet z kurczaka, sól, pieprz, papryka, curry, zioła prowansalskie, olej, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżki miodu.
Wykonanie: Mięso natrzeć olejem i przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Upiec w piekarniku w temperaturze 200°C (około 25 minut), wyjąć, odczekać 5 minut i pokroić na plasterki. Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić, aby napęczniała. Pomidorki pokroić na połówki, paprykę w paski, a cebulę w pióra. W misce ułożyć rukolę, komosę, plasterki mięsa, paprykę, pomidory, cebulę, plasterki rzodkiewki, zielony groszek, kiełki, a na końcu awokado. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę.
Kasza bulgur z pieczoną polędwiczką
Składniki: 200 g kaszy bulgur, 1 polędwica wieprzowa, 150 g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, pieprz, tymianek, 2 łyżki masła klarowanego, sól, papryka, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, rozmaryn, 1 łyżeczka musztardy, olej.
Wykonanie: Mięso lekko ponakłuwać, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku, musztardę, olej, przyprawy i wymieszać. Natrzeć mięso, obłożyć liśćmi laurowymi, zielem, rozmarynem. Najlepiej tak przygotowane mięso odstawić na 12 godzin (na noc) do lodówki. Następnego dnia wyjąć i wraz z olejem przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem, wyjąć na 5 minut do ostudzenia i pokroić w plasterki. W czasie pieczenia przygotować kaszę. Ugotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Rozgrzać masło, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną cebulę. Smażyć, aż zmięknie, dodać pokrojone pieczarki i dusić dalej. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Do pieczarek dodać kaszę, razem podgrzewać 3 minuty. Podawać z ułożonymi na wierzchu plastrami polędwicy.
Pieczone warzywa z serem feta
Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy, 1 kostka sera feta, 2 czerwone papryki, 2 bataty, 2 sałaty rzymskie, 2 marchewki, 1 mały brokuł, garść rukoli, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 łyżki musztardy francuskiej, oliwa z oliwek, papryka, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie (12 godzin), a następnie ugotować z dodatkiem soli (90 minut). Odcedzić, dodać oliwę, sól, pieprz, paprykę i wymieszać. Wyłożyć na blachę. Na środku ułożyć fetę. Marchew i bataty obrać i pokroić w słupki. Polać oliwą, posypać przyprawami i wymieszać. Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem, skropić oliwą i posypać przyprawami. Paprykę pokroić w paski, polać olejem i przyprawić. Sałatę przekroić na połówki i skropić oliwą. Warzywa ułożyć na blasze, posypać ziołami prowansalskimi i wyłożyć na nie musztardę francuską. Piec około 30 minut (do miękkości). Miód wymieszać z sokiem z cytryny i czterema łyżkami oliwy, polać rukolę. Warzywa podawać z rukolą.