Przepis 1. Słodko-kwaśny chutney z rabarbarem i mango
Przepis 2. Krem z białą czekoladą, winem i rabarbarem
Składniki: 150 g białej czekolady, 100 g sera mascarpone, 100 ml śmietanki 36%, 3 łyżki płatków migdałowych, 150 ml białego wina, 1 łyżka brązowego cukru, szczypta cynamonu, kilka kropel olejku waniliowego, około 6 łodyg rabarbaru.
Wykonanie: Do rondla wlać wino, dodać cukier, olejek waniliowy i zagotować. Dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Odparować wino i odstawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i przestudzić. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone i przestudzoną czekoladę i utrzeć mikserem na gęsty krem. Do pucharków przełożyć mus z rabarbaru, a następnie krem z białą czekoladą. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi krem.
Przepis 3. Pieczone gołąbki w sosie rabarbarowym
Składniki na sos: 100 ml octu, 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 cm korzenia imbiru, 1 czerwona cebula, 400 g rabarbaru, około 10 liści mięty.
Składniki na gołąbki: 1 główka kapusty, 1 kg mielonego mięsa, 200 g ryżu, 1 szklanka pasaty pomidorowej, 1/2 l bulionu, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku.
Wykonanie: Zagotować ocet, dodać cukier. Dodać cynamon, imbir i zagotować. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, gotować około 15 minut. Dodać posiekane listki mięty i utrzeć blenderem. Sos odstawić do zgęstnienia. Z kapusty wyciąć głąb. Liście sparzyć i odciąć grubsze części z liści. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z mięsem mielonym, passatą i przyprawami. Farsz zawinąć w liście kapusty. Kilkoma liśćmi kapusty wyłożyć dno naczynia do zapiekania. Układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Zalać 2 szklankami bulionu. Wstawić do piekarnika i piec około półtorej godziny w temperturze 180°C. Podawać z sosem rabarbarowym.