Dorsz pieczony z pomidorami i bazylią
Składniki: 4 filety dorsza, 2 pomidory, zioła prowansalskie, sól, pieprz, listki bazylii, 3 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 2 łyżki masła.
Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, posmarować nim płaty ryby i posypać je przyprawami. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem. Ułożyć na każdym płacie skrawki masła, a następnie pokrojone pomidory. Posypać przyprawami oraz posiekanymi listkami bazylii, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Domowe sushi
Składniki: 6 płatów wodorostów nori, 200 g ryżu do sushi, 300 g świeżego łososia, 2 papryki, 2 awokado, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 2 marchewki, sos sojowy.
Wykonanie: Łososia natrzeć przyprawami. Posypać wiórkami masła i piec na papierze do pieczenia około 25 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygnie, podzielić na mniejsze kawałki, usuwając ości. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji. Paprykę i awokado pokroić w paski. Marchewkę obrać i obieraczką pokroić w paski. Płaty wodorostów rozłożyć na specjalnej macie do sushi albo na papierze do pieczenia błyszczącą stroną do dołu. Nałożyć ugotowany ryż i równomiernie go rozłożyć, zostawiając 2 cm bez ryżu. Ułożyć paski papryki, marchewki, łososia i awokado. Skropić sosem sojowym. Płatów nori nie moczymy wcześniej, jedynie pozostawioną część bez ryżu, i delikatnie rolujemy po papierze, zlepiając na końcu zmoczoną stroną. Kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z sosem sojowym.
Pstrąg w ziołach
Składniki: 4 ząbki czosnku, 2 pstrągi, 100 g masła, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, 1 cytryna.
Wykonanie: Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, dodać miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Do środka nałożyć masło ziołowe oraz ułożyć kawałki masła na rybach. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sokiem z cytryny oraz pieczonymi ziemniakami.