Dorsz z boczniakami orientalnie
Składniki: 2 płaty dorsza, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka suszonej papryki, tłuszcz do smażenia, masło klarowane lub olej kokosowy, 150 g makaronu ryżowego, 250 g boczniaków, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos: kawałek korzenia imbiru, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka miodu, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka brązowego cukru.
Do podania: 3 łyżki białego sezamu, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Na tarce zetrzeć imbir, dodać miód, cukier, ketchup, chilli, sos sojowy i całość wymieszać. Sos można delikatnie podgrzać, aby cukier i miód się rozpuściły. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić. Rybę pokroić w kostkę i posypać solą. Obtaczać w mące wymieszanej z papryką i smażyć. Wyjąć na talerz. Grzyby pokroić w paski i podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać rybę, ugotowany makaron, sos i wymieszać. Dusić około 5 minut. Podawać posypane prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Śląskie hekele
Składniki: 4 filety śledziowe, 3 jajka, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, szczypta pieprzu, 2 łyżki delikatnej musztardy, 1 łyżka majonezu.
Wykonanie: Śledzie moczyć około 4 godzin, a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, a następnie delikatnie odcisnąć sok. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć cebulę, ogórki, śledzie, jajka do miski i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą i dodać do reszty. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Hekele podawać na pieczywie.
Sałatka z czarnym ryżem i wędzonym pstrągiem
Składniki na sałatkę: 1 torebka czarnego ryżu, 1 łyżeczka soli, 150 g wędzonego pstrąga, rukola, 10 pomidorów koktajlowych.
Składniki na sos: 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżka musztardy, francuskiej, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją (około 25 minut), odcedzić, przestudzić. W tym czasie składniki na sos przełożyć do naczynia i ubić mikserem, odstawić. Rybę obrać ze skóry i ości, podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki. Na półmisku ułożyć liście rukoli, ryż, powtórnie liście rukoli, rybę, pomidorki i polać sosem.