Przepis na kotlety ziemniaczano-szpinakowe
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g szpinaku,
- 100 g żółtego sera,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. W misce wymieszać ziemniaki, szpinak, ser, jajka i przyprawy. Wyrobić masę. Formować niewielkie krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony.
Ciasto szpinakowe z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju,
- 150 g szpinaku.
Składniki na masę truskawkową:
- 300 g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 600 ml wrzącej wody.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wrzątku.
Wykonanie: Szpinak zalać olejem i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem, dodać szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180°C. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (dać mniej niż w przepisie) i odstawić do ostudzenia.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do galaretki i poczekać, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na upieczony i ostudzony placek. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Szpinakowa miska zdrowia
Składniki:
- 200 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki żółtej soczewicy,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- ser feta,
- olej,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- kumin (kmin rzymski),
- papryka czerwona.
Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić, dodać szpinak i krótko dusić. Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką, poddusić do miękkości.
Cebulę pokroić w pióra, ser w kostkę, a pomidory na cienkie paski. Na patelni wymieszać szpinak, mięso, soczewicę. Doprawić i wymieszać. Dodać cebulę, ser i pomidory. Podawać posypane natką pietruszki.