Pizza z kozim serem - jak ją przygotować?
Składniki na ciasto: 200 g mąki do pizzy, 120 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz: 3 czerwone cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, 100 g koziego sera.
Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować je, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować lekko brzegi i odstawić. Piekarnik nagrzać do 220°C. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażać na oleju, dodać cukier i smażyć około 15 minut, często mieszając. Na koniec smażenia dodać ocet. Podsmażoną cebulę wyłożyć na przygotowane ciasto. Rozkruszyć ser. Piec 15–20 minut, aż pizza się zrumieni.
Pizza nicejska - jak ją przygotować?
Składniki na ciasto: 350 g mąki na pizzę, 1 łyżeczka soli, szklanka letniej wody, 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki.
Składniki na farsz: 5 łyżek sosu pomidorowego lub pasaty, 1 czerwona cebula, 2 kulki mozzarelli, słoiczek filetów anchois, 4 jajka.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z letnią wodą, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól oraz zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić. Cebulę pokroić w półplasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Anchois wyjąć i odcedzić. Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podsypując obficie mąką. Lekko zagiąć brzegi, posmarować pomidorowym lub pasatą. Rozłożyć na każdą pizzę startą mozzarellę, cebulę i anchois. Wlać delikatnie po dwa jajka na każdą pizzę. Piec około 25 minut, aż pizza się zapiecze, a jajko zetnie.
Pizza wiejska - jak ją przygotować?
Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka, 50 g drożdży, 6 łyżek oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 2 szklanki mąki na pizzę.
Składniki na farsz: 150 g sera do pizzy, np. mozzarelli lub innego żółtego, 1/2 szklanki pasty pomidorowej, 10 plastrów szynki, 10 cienkich plasterków boczku, 100 g kiełbasy wiejskiej, 1 czerwona cebula, 10 pomidorów koktajlowych, listki rukoli do podania.
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować cienko w kształt koła i rozłożyć na duże blachy. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Ciasto posmarować pastą, ułożyć starty ser, plasterki boczku, kiełbasy i szynki. Ułożyć połówki pomidorów koktajlowych oraz posiekaną cebulę. Zapiekać w piekarniku 15–25 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Przed podaniem posypać świeżą rukolą.