StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na tartę: z mięsem i warzywami, anyżową oraz z karmelizowaną cebulką

10.04.2021., 13:04h
Wolisz tartę na słodko czy na słono? Mamy dla Ciebie aż 3 pyszne propozycje: słodką tartę anyżową, tartę z mięsem mielonym i soczystymi warzywami oraz tartę z serem, pieczarkami i karmelizowaną cebulką. Z pewnością któraś z nich przypadnie Ci do gustu.

Przepis na tartę anyżową

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 łyżka smalcu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki białego wina,
  • 1/3 szklanki cukru pudru.

Składniki na masę:

  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu,
  • 1 łyżka wina,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i je zagnieść. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i umieścić w lodówce na 30 minut. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 180°C.

Podgrzać śmietanę (ale jej nie gotować), wrzucić czekolady połamane w kostkę i mieszać, aż się rozpuszczą. Masę ostudzić, następnie dodać jajka, anyż i wino, ubijając masę trzepaczką. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tatrę wyjąć i ostudzić.

Przepis na tartę z karmelizowaną cebulą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 120 g masła,
  • 20 g smalcu,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 4 czerwone cebule,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 150 g sera startego na małych oczkach,
  • 3 jajka, 200 g śmietanki 30%,
  • 5 pieczarek,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty i podpiec spód przez 15 minut w temperaturze 180°C. Cebulę pokroić w pióra i przełożyć na patelnię, podlać olejem i dusić do miękkości. Dodać cukier i ocet, odparować. Pieczarki pokroić na półplasterki i poddusić na patelni. Dodać sól, pieprz.

W misce wymieszać jajka ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodać starty ser, cebulę i pieczarki. Masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.


Przepis na tartę z mielonym i warzywami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1/2 małej cukinii,
  • 100 g twarożku kremowego,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 100 g żółtego sera,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, następnie wylepić nim formę do tarty. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180°C. Mięso mielone podsmażyć na patelni, aż będzie miękkie, doprawić. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z serkiem, śmietaną, solą i pieprzem, dodać podsmażone mięso, wymieszać.

Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć połówki pomidorków, paprykę i cukinię, posypać serem i piec 25 minut.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 13:24