Przepis na tartę anyżową
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 1 łyżka smalcu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki białego wina,
- 1/3 szklanki cukru pudru.
Składniki na masę:
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu,
- 1 łyżka wina,
- 2 gorzkie czekolady,
- 1 czekolada mleczna,
- 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i je zagnieść. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i umieścić w lodówce na 30 minut. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 180°C.
Podgrzać śmietanę (ale jej nie gotować), wrzucić czekolady połamane w kostkę i mieszać, aż się rozpuszczą. Masę ostudzić, następnie dodać jajka, anyż i wino, ubijając masę trzepaczką. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tatrę wyjąć i ostudzić.
Przepis na tartę z karmelizowaną cebulą
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 120 g masła,
- 20 g smalcu,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 4 czerwone cebule,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 150 g sera startego na małych oczkach,
- 3 jajka, 200 g śmietanki 30%,
- 5 pieczarek,
- olej,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty i podpiec spód przez 15 minut w temperaturze 180°C. Cebulę pokroić w pióra i przełożyć na patelnię, podlać olejem i dusić do miękkości. Dodać cukier i ocet, odparować. Pieczarki pokroić na półplasterki i poddusić na patelni. Dodać sól, pieprz.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodać starty ser, cebulę i pieczarki. Masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na tartę z mielonym i warzywami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżka soli.
Składniki na farsz:
- 200 g mięsa mielonego,
- 1/2 małej cukinii,
- 100 g twarożku kremowego,
- 1/2 żółtej papryki,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- 100 ml śmietany 18%,
- 100 g żółtego sera,
- kilka pomidorków koktajlowych.
Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, następnie wylepić nim formę do tarty. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180°C. Mięso mielone podsmażyć na patelni, aż będzie miękkie, doprawić. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z serkiem, śmietaną, solą i pieprzem, dodać podsmażone mięso, wymieszać.
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć połówki pomidorków, paprykę i cukinię, posypać serem i piec 25 minut.