Mus czekoladowy z orzechowym piaskiem
Składniki dla 4 osób: Na mus: 300 g gorzkiej czekolady, 1 pomarańcza.
Na piasek z orzechów: 0,5 l słodkiej śmietany 30%, 100 g masła, 100 g orzechów laskowych. Na piankę waniliową: 0,5 l mleka 3,2%, 2 laski wanilii, 100 g cukru. Do dekoracji: listki mięty.
Wykonanie:
Mus: Czekoladę rozpuścić z masłem w misce na kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem i stopniowo dodawać ją do czekolady, cały czas miksując. Na koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i odstawić mus do lodówki.
Piasek z orzechów: Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Masło smażyć w garnku, aż zacznie robić się czarne. Orzechy zmielić w blenderze, dodać cukier i wlać palone masło przez sitko, aby piasek nie był za bardzo mokry.
Pianka waniliowa: Mleko podgrzać, dodać nasiona wanilii i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dołożyć łyżkę masła i ubić blenderem do uzyskania piany.
Pierniczki serca nadziewane dżemem truskawkowym i oblane czekoladą
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 szkl. miodu, 3/4 kostki masła, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 4 łyżki mleka do posmarowania pierniczków.
Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem i ostudzić. Dodać resztę składników przeznaczonych na pierniczki, zagnieść elastyczne ciasto. Jak trzeba, dodać mąkę. Ciasto wałkować bardzo cienko. Wycinać formą na ciasteczka po 2 na jedno serduszko. Na jednym ciastku serduszku położyć dżem i przykryć je drugim serduszkiem, sklejając brzegi. Ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każde serce posmarować mlekiem. Piec po ok 8-9 min w temp. ok 180oC. Ciastka wyjmować i studzić. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i polać ostudzone pierniczki. Odstawić do zastygnięcia.
Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem i ostudzić. Dodać resztę składników przeznaczonych na pierniczki, zagnieść elastyczne ciasto. Jak trzeba, dodać mąkę. Ciasto wałkować bardzo cienko. Wycinać formą na ciasteczka po 2 na jedno serduszko. Na jednym ciastku serduszku położyć dżem i przykryć je drugim serduszkiem, sklejając brzegi. Ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każde serce posmarować mlekiem. Piec po ok 8-9 min w temp. ok 180oC. Ciastka wyjmować i studzić. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i polać ostudzone pierniczki. Odstawić do zastygnięcia.
Krokiety z barszczem czerwonym
Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 szkl. mleka, 3 jaja, szczypta soli, 2 szkl. mąki, 4 łyżki oleju.
Składniki na farsz: 0,5 kg gotowanych grzybów, 2 cebule, olej, 0,2 kg ugotowanej kapusty kiszonej. Dodatkowo: bułka tarta, 1 szkl. ciasta naleśnikowego.
Wykonanie: Mikserem ubić jaja, dodać mleko, sól, mąkę i olej. Upiec cienkie placki. Szklankę ciasta naleśnikowego odlać do obtaczania krokietów. Kapustę kiszoną opłukać z kwasu i gotować do miękkości. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby i drobno pokrojoną, ugotowaną kapustę. Doprawić do smaku. Na usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz i zwinąć naleśniki. Obtaczać w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z czerwonym barszczykiem.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala oraz P&P
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala oraz P&P