Frittata z cukinii z serami
Składniki: 3 cukinie, 5 jajek, 6 suszonych pomidorów, 100 ml mleka, 1 kostka sera mozzarella, ½ opakowania (125 g) sera ricotta, ½ łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżka ziół prowansalskich.
Wykonanie: Cukinię pociąć na szatkownicy w cienkie plastry, posypać ziołami prowansalskimi. Jajka wymieszać z mlekiem, serem ricottą, solą, pieprzem, najlepiej mikserem. Na dno tortownicy wylać trochę masy, tak aby zakryć dno. Ułożyć plasterki cukinii. Zalać resztą masy. Na wierzch posypać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz startą na dużych oczkach mozzarellę. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180°C.
Mintaj zapiekany w mleku
Składniki: 400 g filetu mintaja, 150 ml mleka, 1 łyżka oleju, ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu, tymianek, 1 mały brokuł, 100 g żółtego sera.
Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Odcedzić. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Formę do zapiekania posmarować olejem i ułożyć naprzemiennie kawałki ryby i różyczki brokułu. Do mleka dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek i wymieszać. Zalać rybę, posypać wszystko startym serem i zapiekać ok. 30 minut. Można podawać z kaszą lub ziemniakami.
Zupa dyniowa na mleku
Składniki: 400 g dowolnej dyni pokrojonej w kostkę, 1 litr mleka, ½ łyżeczki soli, laska wanilii, cukier lub miód, 1 łyżeczka cynamonu; składniki na kluski: 2 jajka, 3 łyżki wody, ½ szklanki mąki, szczypta soli.
Wykonanie: Dynię upiec w piekarniku albo ugotować na parze. Następnie utrzeć ją blenderem. Zagotować mleko, dodać sól, laskę wanilii. Jajka wbić do miski, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto można zetrzeć na tarce lub też „rwać” na mniejsze kawałki prosto do gotującego się mleka. Do mleka dodać pulpę dyniową i osłodzić zupę cukrem lub miodem w zależności od upodobań. Dodać cynamon i wymieszać.