
Polędwiczki w cynamonie
Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej, 60 g sera camembert, 200 g szynki suszonej, parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej, tymianek, 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy.
Składniki na sos śliwkowy: 350 g śliwek (świeżych lub mrożonych), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili, 1–2 łyżki powideł śliwkowych, po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu.


Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na cienkie plastry i lekko rozbić. Oprószyć delikatnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik, a następnie owinąć w plasterek szynki. W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut, aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni. Polędwiczki polać tłuszczem pozostałym na patelni. Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 min. Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać z ryżem.
Składniki: 8 porcji mięsa z udek bez skóry i kości (gotowe przygotowane w supermarketach), 1 szklanka bulionu, 250 g grzybów (leśnych lub pieczarek), olej, sól, pieprz, cebula.

Wykonanie: Grzyby ugotować, zmielić, pieczarki można zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać grzyby i razem podsmażyć, doprawić do smaku. Porcje mięsa posypać przyprawami, na każdą nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć w roladkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem. Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Tortille z warzywami i szynką

Wykonanie: Wymieszać składniki na sos czosnkowy. Tortille posmarować twarożkiem. Ułożyć po 3 plastry szynki, plastry ogórków, pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Na to wyłożyć sałaty, a następnie polać sosem czosnkowym. Tortille zwinąć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zapiekać 10 minut w temp. 170°C. Podawać ciepłe.
Roladki z boczku z zielonym sosem

Wykonanie: Papryki pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i pesto. Roladki posypać kiełkami i podawać z sosem.
Beziki ziemniaczane

Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce. Dodać ziemniaki, sól, pieprz i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 220°C przez około 10 minut. Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Roladki z grzybami
Składniki: 8 porcji mięsa z udek bez skóry i kości (gotowe przygotowane w supermarketach), 1 szklanka bulionu, 250 g grzybów (leśnych lub pieczarek), olej, sól, pieprz, cebula.

Wykonanie: Grzyby ugotować, zmielić, pieczarki można zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać grzyby i razem podsmażyć, doprawić do smaku. Porcje mięsa posypać przyprawami, na każdą nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć w roladkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem. Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Tortille z warzywami i szynką
Składniki: 4 gotowe tortille, 12 plasterków szynki, mix sałat, 1 pomidor, 1 ogórek, cebula, kremowy twarożek.

Wykonanie: Wymieszać składniki na sos czosnkowy. Tortille posmarować twarożkiem. Ułożyć po 3 plastry szynki, plastry ogórków, pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Na to wyłożyć sałaty, a następnie polać sosem czosnkowym. Tortille zwinąć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zapiekać 10 minut w temp. 170°C. Podawać ciepłe.
Roladki z boczku z zielonym sosem
Składniki: boczek wędzony, papryki kolorowe, kiełki dowolnych nasion, szczypiorek, sałata, majonez.

Wykonanie: Papryki pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i pesto. Roladki posypać kiełkami i podawać z sosem.
Beziki ziemniaczane
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej), 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka masła, sól i pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce. Dodać ziemniaki, sól, pieprz i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 220°C przez około 10 minut. Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.