Polędwiczki w cynamonie
Roladki z grzybami
Składniki: 8 porcji mięsa z udek bez skóry i kości (gotowe przygotowane w supermarketach), 1 szklanka bulionu, 250 g grzybów (leśnych lub pieczarek), olej, sól, pieprz, cebula.
Wykonanie: Grzyby ugotować, zmielić, pieczarki można zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać grzyby i razem podsmażyć, doprawić do smaku. Porcje mięsa posypać przyprawami, na każdą nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć w roladkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem. Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Tortille z warzywami i szynką
Składniki: 4 gotowe tortille, 12 plasterków szynki, mix sałat, 1 pomidor, 1 ogórek, cebula, kremowy twarożek.
Wykonanie: Wymieszać składniki na sos czosnkowy. Tortille posmarować twarożkiem. Ułożyć po 3 plastry szynki, plastry ogórków, pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Na to wyłożyć sałaty, a następnie polać sosem czosnkowym. Tortille zwinąć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zapiekać 10 minut w temp. 170°C. Podawać ciepłe.
Roladki z boczku z zielonym sosem
Składniki: boczek wędzony, papryki kolorowe, kiełki dowolnych nasion, szczypiorek, sałata, majonez.
Wykonanie: Papryki pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i pesto. Roladki posypać kiełkami i podawać z sosem.
Beziki ziemniaczane
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej), 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka masła, sól i pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce. Dodać ziemniaki, sól, pieprz i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 220°C przez około 10 minut. Podawać jako dodatek do mięs i sałatek, chociaż doskonale smakują same. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.