Kacze udka z jabłkami i żurawiną
Składniki:
- dowolna ilość kaczych udek,
- jabłka – tyle, aby na każde udko przypadała 1/2 jabłka,
- 1 słoik żurawiny,
- sól, pieprz, kolendra mielona, papryka słodka,
- olej.
Wykonanie: Udka dokładnie natrzeć przyprawami i olejem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec pod przykryciem około godziny w temperaturze 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze plastry, a na nie wyłożyć żurawinę.
Buraczane jajka faszerowane fetą, rzodkiewką i zielonymi oliwkami oraz kiełkami
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 szkl. zakwasu lub soku z buraków,
- 1 łyżka octu,
- 1/2 kostki sera typu feta,
- 4 rzodkiewki, 10 zielonych oliwek,
- 2 łyżki majonezu,
- kiełki np. z buraków.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać. Zakwas lub sok zagotować, dodać ocet, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka, odstawić do całkowitego ostudzenia i przechowywać przez noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć jajka, przekroić na pół, delikatnie wyjąć żółtka, wymieszać je z fetą, majonezem, posiekanymi oliwkami i rzodkiewkami. Gotowym farszem napełnić białka. Posypać kiełkami.
Chlebki Wielkanocne do koszyczka
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 6 łyżek mleka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 kostki drożdży,
- mak do posypania.
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić i poczekać, aż zaczną pracować. Dodać oliwę i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, aż bułeczki się zrumienią.
Babka wegańska z cytrynowym lukrem
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej chlebowej,
- 150 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego),
- 65 g cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka olejku lub aromatu cytrynowego,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie: Pokruszone drożdże zasypać łyżką cukru, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać, dodać 3 łyżki mąki i odstawić pod przykryciem na 20–30 minut. W misce wymieszać pozostałe składniki oprócz oleju, dodać wyrośnięty zaczyn.
Terrina rybna z wędzonym łososiem
Składniki:
- 500 g wędzonego łososia,
- 1 cytryna,
- ser ricotta,
- 5 jajek,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- sól, pieprz,
- świeży koperek,
- pomidorki koktajlowe.
Wykonanie: Żelatynę podgrzać w małej ilości gorącej wody. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, przyprawami, pokrojonymi jajkami, świeżym koperkiem. Doprawić do smaku.
Mazurek czekoladowy
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany.
Składniki na masę:
- 1/2 kostki masła,
- 4 łyżki wody,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szkl. mleka w proszku,
- 60 g orzechów włoskich,
- całe migdały,
- rodzynki.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta odłożyć, a resztę rozłożyć na podłużnej formie. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Odłożone ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka w dowolnych wielkanocnych kształtach. Piec, aż nabiorą koloru – około 15 minut. Masło na masę rozpuścić, dodać wodę, cukier i kakao. Po zagotowaniu dodać mleko w proszku i zmiksować mikserem. Gotową masę wylać na upieczone ciasto i ułożyć ciasteczka, lekko wciskając je w masę. Brzegi tarty wysypać posiekanymi orzechami, rodzynkami i całymi migdałami. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala