StoryEditorWiadomości rolnicze

6 przepisów, dzięki którym poznasz smak ukraińskich świąt

22.12.2022., 15:12h
Dziś Wigilia. Większość dań wigilijnych i świątecznych zapewne przygotowana wcześniej. Jednak, jeżeli szukasz czegoś nowego, to nic straconego. Przedstawiamy kilka przepisów, które w tym okresie bożonarodzeniowym przybliżą nam smak ukraińskich świąt. Zapraszamy do wypróbowania?

Pierogi z fasolą
Pierogi z fasolą

Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka gorącej wody, 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz: 500 g białej fasoli, sól, pieprz, majeranek, olej, 2 cebule, 4 suszone grzyby.
Wykonanie: Fasolę i grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Kolejnego dnia ugotować fasolę z grzybami w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Fasolę z grzybami zemleć w maszynce z cebulą. Tak przygotowany farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do miski wsypać mąkę i sól. Mąkę zalać wrzącą wodą, a następnie odczekać, aby nieco przestygła. Można również wyrabiać ciasto, kiedy jest gorące, mikserem z hakami. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkować je jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Przed podaniem można je odsmażyć na oleju i podawać z podsmażoną cebulą.

Gęsta zupa grzybowa po ukraińsku
Gęsta zupa grzybowa po ukraińsku

Składniki: 1 szklanka mąki, 150 g suszonych grzybów, 2 cebule, olej, sól, pieprz.
Wykonanie: Grzyby zalać wodą, osolić i gotować 25 minut. Odcedzić, zestawić wodę z ognia. Grzyby pokroić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby i dusić razem około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiać solą i pieprzem. Mąkę przełożyć na patelnię i smażyć ją samą, często mieszając. Gdy mąka lekko się zrumieni, zdjąć z ognia. Do garnka wlać olej, rozgrzać go, dodać podsmażoną mąkę i mieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę z gotowania grzybów. Mieszać często i gotować. Jeśli pojawią się grudki, można również utrzeć blenderem. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Wlać do miseczek i układać podsmażone grzyby z cebulą.

Uzwar – ukraiński kompot z suszu
Uzwar – ukraiński kompot z suszu

Składniki: 3 garści suszonych jabłek, 1 garść suszonych gruszek, 1 garść suszonych śliwek, 5 litrów wody, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Suszone owoce moczyć 20 minut i odcedzić. Wodę z powrotem wlać do garnka i dodać najpierw suszone jabłka i gruszki. Po 15 minutach dodać śliwki i gotować kolejne 10 minut. Owoce nie powinny długo się gotować. Odstawić na kilka godzin do zaparzenia. Po przestudzeniu dosłodzić miodem.

Bliny gryczane ze śledziem
Bliny gryczane ze śledziem

Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta cukru, szczypta soli, 5 rzodkiewek, 4 płaty śledzia, 1 kostka twarogu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, szczypiorek, papryka konserwowa, olej do smażenia.
Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć widelcem, dodać cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, dodać resztę składników i ubić mikserem. Ciasto powinno być gęste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron. Twaróg utrzeć ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Na każdym blinie układać twaróg, dodać kawałek śledzia, papryki, plasterki rzodkiewki. Posypać szczypiorkiem.

Hrybna juszka – ukraińska zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Hrybna juszka – ukraińska zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Składniki: 100 g suszonych grzybów, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 4 ziemniaki, 5 łyżek kaszy gryczanej, 3 liście laurowe, świeży koperek, 1 cebula, 2 marchwie, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: Grzyby zalać wrzątkiem. Bulion zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone grzyby, kaszę gryczaną, liście laurowe. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę zeszklić z marchwią do miękkości. Do zupy dodać marchew z cebulą i doprawić do smaku. Dodać posiekany koperek.

Ryba świąteczna
Ryba świąteczna

Składniki: 1 kg karpia, 100 g suszonych grzybów, 3 cebule, 4 łyżki passaty pomidorowej, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1 szklanka mąki, olej.
Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju. Grzyby zalać niedużą ilością osolonej wody i gotować 20 minut. Odcedzić je, zostawiając wodę z gotowania. Grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać grzyby i dusić razem. Dodać passatę oraz trochę wody z gotowania, liście laurowe i dusić razem. Doprawić do smaku. Rybę układać w naczyniu na przemian z sosem. Rybę można przygotować wcześniej i zapiec ją około 20 minut przed podaniem.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 17:31