Przepis 1: Pierożki z jajecznym farszem
Składniki na ciasto:
- kostka twarogu,
- szklanka mąki,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- sól,
- pieprz,
- koperek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej.
Wykonanie: Ugotowane jajka posiekać w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, jedno surowe jajko, posiekany koperek oraz sól do smaku. Przesmażyć razem. Ser połączyć z mąką, masłem, solą i zagnieść ciasto.
Jeśli ciasto jest za luźne, dodać nieco więcej mąki. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać porcje farszu i sklejać pierożki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia z obu stron.
Przepis 2: Dorsz z cebulą i żurawiną
Składniki:
- 700 g dorsza,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 cebule,
- 100 g suszonej żurawiny,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem na 15 minut i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką i kurkumą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu ryby na tej samej patelni usmażyć cebulę. W naczyniu układać rybę, cebulę, żurawinę. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.
Przepis 3: Bocianie łapy
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 25 g drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- marmolada lub powidła.
Wykonanie: Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i wszystko utrzeć. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 30 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko z drożdżami i cukrem, 2 jajka, olej i zagnieść ciasto. Odstawić na 40 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkować i wycinać owale. Nacinać ciasto tak, aby powstały palce.
Między dwa placki włożyć łyżkę marmolady i składać je, dociskając na brzegach. Odłożyć na 20 minut, aby podrosły, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż się zrumienią.
Przepis 4: Curry z soczewicy z ryżem
Składniki:
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól, pieprz, chilli, kmin rzymski, kurkuma,
- 300 ml bulionu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka drobno startego imbiru,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 100 g suszonych moreli,
- sok z 1 limonki,
- 1 torebka ryżu.
Wykonanie: Rozpuścić olej kokosowy, dodać posiekaną w kostkę cebulę i nasiona kminu, dusić około 5 minut. Dodać bulion, soczewicę i gotować około 15 minut. Dodać przyprawy, pomidory, pokrojone morele.
Gotować 10 minut, często mieszając. Wlać mleko kokosowe i sok z limonki, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.
Przepis 5: Krem z pieczonej papryki
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chilli, ziarna dyni, ziarna słonecznika.
Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do dołu. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie obrać ją delikatnie ze skórki.
Na patelnię wyłożyć masło klarowane, rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić, często mieszając. Dodać bulion, upieczoną paprykę, przyprawy i gotować 10 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami i ziarnami dyni i słonecznika.
Przepis 6: Śledzie w pierzynce
Składniki:
- 6 śledzi,
- kilka liści sałaty,
- 2 ugotowane jajka,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- majonez.
Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Na półmisku ułożyć liście sałaty. Na sałacie ułożyć starte na tarce ziemniaki, a następnie kawałki śledzi i cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko to delikatnie posmarować majonezem, posypać startą na małych oczkach marchewką, a na końcu posiekanymi jajkami.
Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym nr 10/2022 i 11/2022 na str. 89. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.