Dlaczego kwiaty pojawiły się w naszej diecie?
Wystarczy rozejrzeć się dookoła – różnorodność kolorów i kształtów kwiatów występujących na świecie jest ogromna. W przyrodzie kwiat jest organem, który służy ich rozmnażaniu się poprzez wytwarzanie elementów rozrodu nasiennego roślin.
Zajadanie się kwiatami nie jest pomysłem współczesności. Już w starożytnym Egipcie Grecji czy Rzymie były stosowane w kuchni. Poza tym każdy region świata ma swoją tradycję wykorzystywania kwiatów jadanych.
Jadalne kwiaty można spożywać pod różnymi postaciami, w tym m.in. świeżej, poddanej procesowi gotowania lub jako suszony proszek, z którego można zrobić herbatę, przyprawę, czy niekiedy nawet lekarstwo. W Portugalii albo na Kostaryce kwiaty stanowią nie tylko jadalny element dekoracji dania, ale zajada się nimi w formie kandyzowanej jako dodatek do żelków czy sałatek.
Jadalne kwiaty smaczne i bogate w witaminy
Co więcej kwiaty zawierają minimalne ilości tłuszczu oraz dużo składników bioaktywnych (falwonoidy, kwasy fenolowe). A antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które szkodą naszym komórkom i przyśpieszają procesy starzenia się. Wiele badań wykazało ponadto, że kwiaty jadalne są bogate w substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy właśnie przeciwrodnikowe, w związku z czym skutecznie hamują proliferację (silne namnażanie się komórek) nowotworoych.
Do kwiatów jadalnych należą:
- Bratek ogrodowy lub polny – bogate źródło witaminy C, wykazuje działanie napotne, wykrztuśne i słabe moczopędne.
- Nagietek lekarski – wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, jest bogaty w luteinę. Wykorzystywany jako barwnik spożywczy. Spożywany jako herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe (w tym chorób serca, czy nawet niektórych nowotworów).
- Czarny bez – polecany przy przeziębieniach, działa również wykrztuśnie i moczopędnie, przeciwzapalnie.
- Mniszek lekarski – zawiera witaminy A, D i E oraz flawonoidy, działa przeciwcukrzycowo, moczopędnie; pomaga na problemy z żołądkiem oraz z odpornością.
- Ogórecznik lekarski – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, wzmacnia układ nerwowy.
- Róża – w użyciu już od czasów starożytnego Rzymu; świetnie sprawdzi się jako dodatek do słodkich potraw: dżemów, pączków oraz sałatek i omletów.
- Nasturcja większa – ma pikantny smak, do przygotowywania potraw można wykorzystać całą roślinę, działa przeciwzapalne, zapobiega infekcjom.
- Stokrotka – stanowi źródło m. in. witaminy C i beta-karotenu.
Uważaj na toksyczne kwiaty oraz z nieznanego źródła
Uprawa własnych kwiatów pozwala eksperymentować i stwarza możliwość zaskoczenia gości zaproszonym na kolację do naszego domu – kolorowe kwiaty które widzieli w naszym ogrodzie, znajdują się również na ich talerzach.
- Jedz kwiaty, o których wiesz, że są bezpieczne do spożycia – jeśli nie masz pewności zajrzyj do podręcznika jadalnych kwiatów i roślin.
- Jedz kwiaty, które sam wyhodowałeś lub znasz źródło ich pochodzenia. Chociaż nie zaleca się zjadania kwiatów z kwiaciarni lub szkółki, ze względu na używanie środków ochrony roślin.
- Nie jedz kwiatów z poboczy dróg oraz z publicznych parków – mogły być pryskane środkami ochrony roślin oraz być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.
- Zjedz tylko płatki – usuń słupki i pręciki przed jedzeniem.
- Jeśli jesteś alergikiem – niech pojawiają się w Twoim menu stopniowo.
- W utrzymaniu świeżości kwiatów, pomoże owinięcie ich wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywanie w szczelnym pudełku w lodówce.
- Używaj kwiatów oszczędnie, aby zapobiec ewentualnym komplikacjom pokarmowym w przypadku nadmiernego spożycia. Większość kwiatów ziołowych ma smak podobny do liścia, ale bardziej pikantny.
na podstawie notatki prasowej UP Poznań oraz PAP