Dynia – nie tylko symbol Halloween
W ostatnich latach, pod wpływem amerykańskiej kultury, z której zaczerpnięto Halloween, obchodzone przed chrześcijańskim dniem Wszystkich Świętych, dynia zyskała na znaczeniu, przede wszystkim element dekoracji. Jednak od wieków w polskiej kuchni dynia była ważnym składnikiem dań na jesienne obiady i… podwieczorki.
Dlaczego warto wybrać dynię?
Prócz oczywistych zalet estetycznych, dynia jest także pyszna i zdrowa. Ze względu na to, że jest lekkostrawna i nie zawiera wielu kalorii (ok. 26 kcal/100 g) można ją wykorzystać w diecie osób starszych i dzieci. Bogata w witaminę D oraz alfa- i betakaroten, może obniżać cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi. Liczne korzyści dla zdrowia to powód, by jeść dynię przez cały rok, nie tylko jesienią - może warto pomyśleć również o dyniowych przetworach?
Jakie dania można przygotować z dyni?
Dynia daje ogromne możliwości - każdy może znaleźć dla siebie potrawę, która go oczaruje. Od klasycznej, słodko-kwaśnej marynaty do słoika, aż po nowoczesne dania inspirowane Azją. Zobaczcie nasze propozycje!
Dynia marynowana w occie
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- przyprawy: goździki, cynamon w lasce, ziele angielskie, anyż, sól
Przygotowanie:
Dynię umyj i pokrój na mniejsze części. Obierz, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę i ułóż go w słoikach. Dodaj przyprawy - laskę cynamonu i gwiazdki anyżu możesz połamać na mniejsze kawałki.
Przygotuj zalewę z wody, octu i cukru z dodatkiem szczypty soli. Zagotuj ją i jeszcze gorącą zalej dynię. Zamknięte słoiki pasteryzuj w dużym garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości, przez około 30 minut.
Faszerowana dynia hokkaido
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 300 g wołowego mięsa mielonego,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała papryczka chilli,
- 3 łyżki bułki tartej.
Jak wykonać to danie? Zobacz nasz Przepis na faszerowaną dynię hokkaido
Zupa – krem z dyni
Składniki:
- 2 -3 kg dyni,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- woda lub bulion,
- sól, pieprz, opcjonalnie imbir, kurkuma, ostra papryka.
Przygotowanie:
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki i wyjmij pestki - możesz je osobno uprażyć w piekarniku lub na patelni. Obierz cebule, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Przełóż warzywa do garnka i podsmaż przez kilka minut, stale mieszając. Następnie zalej je wodą lub bulionem i gotuj przez około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę, by nadać jej konsystencję kremu. Dodaj sól, pieprz i wybrane przyprawy. Jeśli wolisz rzadsze zupy, dolej więcej wody lub bulionu. Możesz podawać z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Pieczona dynia z boczkiem
Składniki:
- 1 dynia,
- 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.
Proste i smaczne danie – jak je wykonać? Podpowiadamy w artykule: Przepis na dynię z boczkiem
Pączki z dyni
Składniki:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki
- 60 ml mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
By zrobić puree najpierw umyj dynię, pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń pestki. Włóż do piekarnika na ok. 30 min w 180°C - dynia powinna być miękka i łatwo odchodzić od skórki. Gdy ostygnie, obierz ją.
Co robić dalej, by przygotować pyszne dyniowe pączki? Zobacz nasz przepis: Przepis na pączki z dyni
Sernik dyniowy
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 400 g purée z dyni,
- 4 jajka,
- opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
- 150 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Przygotuj dyniowe puree według przepisu powyżej. Gdy przestygnie, wymieszaj je z twarogiem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij pianę z białek.
Do sera z dynią dodaj ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszaj i wylej do okrągłej formy (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C. Studź w uchylonym piekarniku.
Polewa:
Rozpuść masło, dodaj mleko i połamaną czekoladę, wymieszaj by połączyć składniki. Polewę wylej na sernik i odstaw do zastygnięcia.
ZOBACZ TAKŻE: Dwa pomysły na pyszne ciasta z dynią
Szybki deser z pieczoną dynią
Składniki:
- 2 szklanki purée z dyni,
- cynamon,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki miodu,
- 250 g sera mascarpone,
- 300 ml śmietanki słodkiej 36%,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- ciasteczka owsiane.
Przygotuj puree według przepisu: oczyszczoną dynię pozbaw nasion i piecz do miękkości (ok. 30-35 minut w 180).
Jak zrobić deser z dynią? Zobacz nasz przepis na deser z pieczoną dynią
Dżem dyniowy z pomarańczą
Składniki:
- 2 kg dyni pomarańczowej,
- 7 pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 jabłko ze skórką,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Przygotowanie:
Umytą dynię obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, często mieszając. Sześć pomarańczy obierz z błonek i dodaj do gotującej się dyni. Dodaj jabłko ze skórą, bez gniazda nasiennego. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i cytryny, a następnie wyciśnij z nich sok i dodaj oba składniki do dyni. Masę gotuj, aż będzie gęsta, następnie dodaj cynamon i kardamon i utrzyj blenderem. Gorącą przełóż do słoików, a następnie pasteryzuj przez 15 minut.
Polecamy także inne przepisy z dynią, które znajdziecie na naszym portalu:
- Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem
- Przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym
- Przepis na sałatkę z grillowaną dynią i kurczakiem
- 3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki.
Zuzanna Ćwiklińska