StoryEditorPrzepisy

8 przepisów na dania z dyni – nie tylko na jesień

30.10.2021., 14:10h
Niskokaloryczna i lekkostrawna, a do tego w pięknym, pomarańczowym kolorze – dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Można ją wykorzystać w słodkich i słonych przepisach, jako dodatek lub danie główne. Jest uniwersalna, pyszna i zdrowa. Poznajcie przepisy na potrawy z dyni, które skradną Wasze serca.

Dynia – nie tylko symbol Halloween

W ostatnich latach, pod wpływem amerykańskiej kultury, z której zaczerpnięto Halloween, obchodzone przed chrześcijańskim dniem Wszystkich Świętych, dynia zyskała na znaczeniu, przede wszystkim element dekoracji. Jednak od wieków w polskiej kuchni dynia była ważnym składnikiem dań na jesienne obiady i… podwieczorki.

Dlaczego warto wybrać dynię?

Prócz oczywistych zalet estetycznych, dynia jest także pyszna i zdrowa. Ze względu na to, że jest lekkostrawna i nie zawiera wielu kalorii (ok. 26 kcal/100 g) można ją wykorzystać w diecie osób starszych i dzieci. Bogata w witaminę D oraz alfa- i betakaroten, może obniżać cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi. Liczne korzyści dla zdrowia to powód, by jeść dynię przez cały rok, nie tylko jesienią - może warto pomyśleć również o dyniowych przetworach?

Jakie dania można przygotować z dyni?

Dynia daje ogromne możliwości - każdy może znaleźć dla siebie potrawę, która go oczaruje. Od klasycznej, słodko-kwaśnej marynaty do słoika, aż po nowoczesne dania inspirowane Azją. Zobaczcie nasze propozycje!

Dynia marynowana w occie

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy: goździki, cynamon w lasce, ziele angielskie, anyż, sól

Przygotowanie:

Dynię umyj i pokrój na mniejsze części. Obierz, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę i ułóż go w słoikach. Dodaj przyprawy - laskę cynamonu i gwiazdki anyżu możesz połamać na mniejsze kawałki.

Przygotuj zalewę z wody, octu i cukru z dodatkiem szczypty soli. Zagotuj ją i jeszcze gorącą zalej dynię. Zamknięte słoiki pasteryzuj w dużym garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości, przez około 30 minut.

Faszerowana dynia hokkaido

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • sól, pieprz,
  • 2 cebule,
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosn­ku,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Jak wykonać to danie? Zobacz nasz Przepis na faszerowaną dynię hokkaido

Zupa – krem z dyni

Składniki:

  • 2 -3 kg dyni,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • woda lub bulion,
  • sól, pieprz, opcjonalnie imbir, kurkuma, ostra papryka.

Przygotowanie:

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki i wyjmij pestki - możesz je osobno uprażyć w piekarniku lub na patelni. Obierz cebule, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Przełóż warzywa do garnka i podsmaż przez kilka minut, stale mieszając. Następnie zalej je wodą lub bulionem i gotuj przez około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę, by nadać jej konsystencję kremu. Dodaj sól, pieprz i wybrane przyprawy. Jeśli wolisz rzadsze zupy, dolej więcej wody lub bulionu. Możesz podawać z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.

Pieczona dynia z boczkiem

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek.

 Proste i smaczne danie – jak je wykonać? Podpowiadamy w artykule: Przepis na dynię z boczkiem

Pączki z dyni

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • 60 ml mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

By zrobić puree najpierw umyj dynię, pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń pestki. Włóż do piekarnika na ok. 30 min w 180°C - dynia powinna być miękka i łatwo odchodzić od skórki. Gdy ostygnie, obierz ją.

Co robić dalej, by przygotować pyszne dyniowe pączki? Zobacz nasz przepis: Przepis na pączki z dyni

Sernik dyniowy

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 400 g purée z dyni,
  • 4 jajka,
  • opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka.

Przygotowanie:

Przygotuj dyniowe puree według przepisu powyżej. Gdy przestygnie, wymieszaj je z twarogiem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij pianę z białek.

Do sera z dynią dodaj ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszaj i wylej do okrągłej formy (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C. Studź w uchylonym piekarniku.

Polewa:

Rozpuść masło, dodaj mleko i połamaną czekoladę, wymieszaj by połączyć składniki. Polewę wylej na sernik i odstaw do zastygnięcia.

ZOBACZ TAKŻE: Dwa pomysły na pyszne ciasta z dynią

Szybki deser z pieczoną dynią

Składniki:

  • 2 szklanki purée z dyni,
  • cynamon,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 300 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • ciasteczka owsiane.

Przygotuj puree według przepisu: oczyszczoną dynię pozbaw nasion i piecz do miękkości (ok. 30-35 minut w 180).

Jak zrobić deser z dynią? Zobacz nasz przepis na deser z pieczoną dynią

Dżem dyniowy z pomarańczą

Składniki:

  • 2 kg dyni pomarańczowej,
  • 7 pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jabłko ze skórką,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Przygotowanie:

Umytą dynię obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, często mieszając. Sześć pomarańczy obierz z błonek i dodaj do gotującej się dyni. Dodaj jabłko ze skórą, bez gniazda nasiennego. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i cytryny, a następnie wyciśnij z nich sok i dodaj oba składniki do dyni. Masę gotuj, aż będzie gęsta, następnie dodaj cynamon i kardamon i utrzyj blenderem. Gorącą przełóż do słoików, a następnie pasteryzuj przez 15 minut.

Polecamy także inne przepisy z dynią, które znajdziecie na naszym portalu:

 

Zuzanna Ćwiklińska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 08:07