
Wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy lub krótko miksujemy na najniższych obrotach. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę jajeczną. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 30–40 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Przygotowujemy masę. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy, na koniec dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy dżem ananasowy, wykładamy 2/3 bitej śmietany, przykrywamy biszkoptem i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki.