Wykonanie: Surową kaszę jaglaną podsmażamy na patelni ok. 5 min i płuczemy w wodzie (straci posmak goryczy). Zalewamy wodą w proporcji 2 : 1 (woda : kasza) i gotujemy do miękkości, aż woda się wchłonie, a kasza będzie miękka. Kaszę studzimy. W małej ilości gorącej wody rozcieramy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną kaszę ucieramy blenderem z jogurtem, serkiem i cukrem. Na koniec dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i ozdabiamy borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.
Składniki: gotowy biszkopt albo opakowanie biszkoptów, ok. 150 g borówek amerykańskich; składniki na masę: 3/4 szkl. kaszy jaglanej, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 serek mascarpone, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 4 łyżki żelatyny.