Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami
Składniki:
Na spód:
- 375 g ciastek (np. czekoladowo-orzechowych lub o smaku amaretto),
- 150 g miękkiego masła.
Na masę:
- 6 listków białej żelatyny,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 375 g gęstej ukwaszonej śmietany,
- ok. 150 g konfitury wiśniowej z całymi owocami.
Wykonanie:
Spód: Pokruszyć ciastka i zagnieść je z miękkim masłem. Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm) wylepić masą ciasteczkową, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm i schłodzić w lodówce.
Masa: Żelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w odrobinie kremówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać z kwaśną gęstą śmietaną. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Konfiturę podgrzać, aż się rozpuści i lekko schłodzoną polewać wierzch tortu tworząc kółka. Ciasto przed podaniem należy na min. 2 godziny wstawić do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.