Wykonanie: Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Miksując, dodawać po jednym żółtku. Wlać łyżkę oleju, wsypywać partiami suche produkty, połączyć składniki mieszając łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Biszkopt zostawić do wystygnięcia. Wystudzony przekroić wzdłuż na pół. Uprażyć słonecznik. Wlać do garnka mleko, dodać 70 g masła, wsypać cukier i podgrzać, żeby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Wrzucić słonecznik, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę ze słonecznikiem i łyżką rozprowadzić ją na blasze. Prażyć ok. 15 min., mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliła. Wystudzić. Resztę miękkiego masła (250 g) utrzeć z masą kajmakową na gładko, dodać skarmelizowany w piekarniku słonecznik (garść odłożyć do posypania ciasta) i rum. Zmiksować, żeby połączyć składniki. Do formy włożyć jedną część biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć masę słonecznikowo-kajmakową. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta. Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao, energicznie mieszając trzepaczką. Tak przyrządzoną polewę wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić ciasto do lodówki.
Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę słonecznikowo-kajmakową: 300 g ziaren słonecznika, 4 łyżki mleka, 100 g cukru, 320 g miękkiego masła, 1 puszka masy kajmakowej (400 g), 1 kieliszek rumu (25 ml).Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mleka lub wody, 3 łyżki kakao, 100 g masła.
Wykonanie: Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Miksując, dodawać po jednym żółtku. Wlać łyżkę oleju, wsypywać partiami suche produkty, połączyć składniki mieszając łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Biszkopt zostawić do wystygnięcia. Wystudzony przekroić wzdłuż na pół. Uprażyć słonecznik. Wlać do garnka mleko, dodać 70 g masła, wsypać cukier i podgrzać, żeby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Wrzucić słonecznik, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę ze słonecznikiem i łyżką rozprowadzić ją na blasze. Prażyć ok. 15 min., mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliła. Wystudzić. Resztę miękkiego masła (250 g) utrzeć z masą kajmakową na gładko, dodać skarmelizowany w piekarniku słonecznik (garść odłożyć do posypania ciasta) i rum. Zmiksować, żeby połączyć składniki. Do formy włożyć jedną część biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć masę słonecznikowo-kajmakową. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta. Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao, energicznie mieszając trzepaczką. Tak przyrządzoną polewę wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić ciasto do lodówki.