Wykonanie: Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy w temp. 160°C przez 30–40 min do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy masę budyniową. Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy mieszankę. Tak przygotowany budyń przykrywamy i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy łyżkami wystudzony budyń, a na końcu sok z cytryny. Kajmak mieszamy z ryżem. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszej warstwie rozsmarowujemy masę kajmakową. Na nią nakładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki na biszkopt: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g startej białej czekolady; składniki na masę: 2 żółtka, 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g miękkiego masła, 1 puszka masy kajmakowej, 80 g ryżu preparowanego, 200 g orzeszków ziemnych solonych.