Wykonanie: Jajka ubijamy, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier, potem olej. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż. Mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodajemy wystudzone słodkie mleko. Do masy wsypujemy mleko w proszku i ucieramy, aż masa zrobi się gładka. Przekładamy nią biszkopt. W rondelku zagrzewamy wodę, następnie umieszczamy w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko studzimy. Gotową polewą polewamy schłodzone ciasto.
Składniki na biszkopt: 70 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 130 g cukru, 5 jajek, 30 g kakao, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę mleczną: 200 g mleka w proszku, 125 ml mleka 3,2%, 150 g drobnego cukru, 350 g miękkiego masła, 16 g cukru wanilinowego.
Składniki na polewę czekoladową: 60 g masła, 50 g gorzkiej czekolady, 40 g czekolady mlecznej.