Składniki na bigos pieczony
- 1 główka kapusty
- 200 g kapusty kiszonej
- 500 g karkówki
- 200 g kiełbasy typu wiejskiego
- sól, pieprz
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 10 pieczarek
- 2 cebule
- olej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 4–5 suszonych śliwek
Jak wykonać bigos?
Karkówkę, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki. Kapustę poszatkować na szatkownicy. Kapustę kiszoną wypłukać. Rozgrzać olej, dodać cebulę, karkówkę, kiełbasę, a na końcu pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę świeżą wymieszać z kiszoną, dodać podsmażone mięsa, koncentrat, przyprawy, śliwki i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia typu „gęsiarka” z przykryciem. Piec ok. 3,5 godziny w temp. 150°C, co jakiś czas mieszając.
Katarzyna Kosmala
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala