Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego dania
- 1 wypatroszona kaczka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 4 jabłka
- 2 pomarańcze
- 1/4 kostki masła
- ok. 10 goździków
Składniki na sos korzenno-śliwkowy
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 obrane z błonek pomarańcze
Jak wykonać danie?
Kaczkę natrzeć solą oraz przyprawą korzenną. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i oprószyć kaczkę. Jabłka obrać, odkroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Pomarańcze obrać i oczyścić z błonek. Kaczkę wypełnić jabłkami, pomarańczami oraz goździkami (można zaszyć lub skrzyżować nogi kaczki). Masło roztopić i polać nim kaczkę. Piec ok. 1,5 godziny w 180°C (1 godzinę pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, później – 30 minut bez przykrycia). Powidła przełożyć do garnka, dodać wino oraz przyprawę korzenną i zagotować. Upieczoną kaczkę podać z sosem oraz pomarańczami.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala