Składniki na schab ze śliwką
- 1 kg schabu
- kilka śliwek suszonych
- przyprawy do mięsa (majeranek, sól, pieprz, papryka)
- rękaw do pieczenia
- olej
Jak przygotować danie?
W schabie na środku naciąć otwór za pomocą długiego noża, ok. 2 cm, tak aby powstał kanał. Mięso natrzeć przyprawami, olejem i odstawić, najlepiej na noc do lodówki. Nafaszerować suszonymi śliwkami, lekko dociskając jedną do drugiej za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni obsmażyć mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i zapiec, aby schab się zrumienił (10–15 minut). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć schab na deskę i pokroić na plastry.
Katarzyna Kosmala
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala