StoryEditorZdrowie

Co należy jeść, aby chronić się przed jaskrą?

16.08.2020., 09:08h
Jaskra – choroba oczu, której początki często ignorujemy. Jej przyczyny tkwią najczęściej w podwyższonym ciśnieniu wewnątrzgałkowym, które powoli niszczy nerw wzrokowy.

Jaskra - główna przyczyna utraty wzroku na świecie

Do końca 2020 roku na świecie będzie 80 mln ludzi, którzy będą z jej powodu powoli tracić wzrok. Obecnie ponad 3 mln ludzi na świecie już nie widzą w wyniku zmian spowodowanych jaskrą. Jaskrę uważa się dziś za wiodącą przyczynę utraty wzroku.

Choroby nie potrafimy leczyć, możemy jedynie spowalniać jej postępowanie. Kluczowe jest wczesne jej wykrycie. Ale naukowcy twierdzą, że możemy zmniejszać ryzyko jej wystąpienia, sterując naszymi nawykami żywieniowymi. Okazuje się, że rozwiązaniem może być dieta uboga w węglowodany.

Mniej węglowodanów, więcej tłuszczy i białka

Badacze przeanalizowali dane dostarczone przez 185 000 pielęgniarek i lekarzy w wieku 40–75 lat, którzy wzięli udział w trzech wielkich badaniach w Stanach Zjednoczonych między 1976 a 2017 rokiem. Na przestrzeni lat badani dostarczali informacje na temat swojej diety i stanu zdrowia. Okazało się, że dieta uboższa w węglowodany, a bogata w tłuszcze i białko roślinne związana była z niższym o 20% ryzykiem wystąpienia jaskry z tzw. szerokim kątem przesączania. To typ jaskry, w którym przez długie lata ostr...
Pozostało 48% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 05:24