Co jest potrzebne, aby przygotować cukinię nadziewana komosą ryżową i mięsem?
Składniki:- 3 okrągłe cukinie,
- 100 g komosy ryżowej,
- 200 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 2 ząbki czosnku.
Jak przygotować cukinię nadziewana komosą ryżową i mięsem?
Komosę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji.
Mięso poddusić na maśle klarowanym.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i komosę, doprawić, wymieszać.
Cukinię przekroić na pół, usunąć łyżką miąższ i pokroić go w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki cukinii, napełnić farszem.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdej połówce cukinii rozłożyć starty ser.
Mięso poddusić na maśle klarowanym.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i komosę, doprawić, wymieszać.
Cukinię przekroić na pół, usunąć łyżką miąższ i pokroić go w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki cukinii, napełnić farszem.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdej połówce cukinii rozłożyć starty ser.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.