Wykonanie: W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlać zaczyn, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto lekko zmiksować, później wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min.
Wyłożyć na stolnicę i ręcznie wyrobić. Rozwałkować w prostokąt. Posmarować cienką warstwą dżemu, posypać cynamonem i rzucić kilka owoców żurawiny. Zwinąć wg dłuższego boku. Przenieść do formy (keksówki) wyłożonej papierem. Wyrównać, wierzch posmarować mlekiem i posypać siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Przykrytą formę na chwilę odstawić. Piec na złoto ok. 50 minut w 170–180°C. Przygotować lukier: wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i ucierać. Polać wystudzony chlebek.