Czekoladę jedz na zdrowie
Powiedziano już o niej dużo. Doczekała się powieści, filmów, poezji. Nie bez powodu. Naukowcy od dawna wiedzą, że nie jest tylko przekąską dla spragnionych słodkiego smaku, ale kryje w sobie zdrowotne właściwości.
Czekolada zawdzięcza je nie cukrowi, ani nawet tłuszczowi, lecz temu, że jest w niej sproszkowane ziarno kakaowca, czyli popularne kakao. Kakao jest bogate w całą grupę flawonoidów. To takie substancje, które potrzebne i pomocne są samej roślinie. Chronią ją przed toksynami pochodzącymi ze środowiska i wspierają naprawianie uszkodzeń.
Otóż ziarno kakaowca bogate jest w owe flawonoidy, a zwłaszcza szczególną ich grupę, czyli flawanole. Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli chronią komórki przed szkodliwym wpływem tlenu. Ale ostatnie badania wskazują na wielki ich wpływ na kondycję naszego układu krążenia. Otóż flawanole mają zdolność obniżania ciśnienia krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i samego serca, a także czynią płytki krwi mniej klejącymi, zapobiegając ich sklejaniu się, czyli tworzeniu zakrzepów.
Zobaczmy, co ostatnio odkryli naukowcy. Raptem miesiąc temu badacze z Uniwersytetu Loma Linda w Stanach Zjednoczonych opublikowali badania nad czekoladą. Stwierdzili, że pewne odmiany ciemnej czekolady mają korzystny wpływ na zdrowie. Badali czekoladę z wysoką zawartością kakao – nie mniejszą niż 70% – i zawierającą organiczny cukier trzcinowy.
I co się okazało? Taka wysokokakaowa czekolada ma pozytywny wpływ na stres, stany zapalne w organizmie, nastrój, pamięć i odporność! Od dawna wiadomo, że kakao bogate jest we flawonoidy, ale w tym badaniu po raz pierwszy sprawdzono ich wpływ na człowieka, jak wspierają one funkcje poznawcze oraz układ wewnątrzwydzielniczy (hormonalny) i krwionośny.
Czekolada wspiera układ odpornościowy i pracę mózgu
Już wiadomo, że kakao wpływa na uaktywnianie takich genów, które odpowiedzialne są za produkcję cytokin – białek produkowanych przez nasz system odpornościowy, by nas bronić. Sprawia też, że neurony lepiej się ze sobą komunikują.
Badano, jak czekolada wpływa na mózg. I odkryto, że wspomaga ona neuroplastyczność, czyli tzw. plastyczność mózgu. To zdolność do tworzenia nowych połączeń, służąca m.in. samonaprawie mózgu, uczeniu się czy pamięci.
Po czekoladę powinni więc sięgać ci, którzy chcą zachować dobrą pamięć i koncentrację, ale też wszyscy, którzy dbają o serce. A także ci, którzy walczą z tak popularną nagłą sennością w ciągu dnia. Ziarno kakaowca zawiera bowiem substancje stymulujące i poprawiające uwagę.
Im ciemniejsza tym lepsza
Pamiętajmy jednak, że nie każda czekolada będzie miała tak silne działanie. Gorzki smak kakao pochodzi głównie z flawanoli. Im łagodniejszy smak czekolady, tym ich, niestety, mniej. Dlatego dla zdrowia powinniśmy wybierać czekoladę z jak najmniej przetworzonym kakao. Wybierajmy więc nie mleczną, a tzw. gorzką czekoladę lepszej marki. Najlepiej szukać takiej czekolady w sklepach z ekologiczną żywnością. A żeby przysporzyła nam zdrowia, nie trzeba całej cysterny. Wystarczą trzy, cztery kostki.
Karolina Kasperek