StoryEditorWiadomości rolnicze

Czekoladowy deser

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 2 opakowania biszkoptów języczków, na masę: 2 tabliczki mlecznej czekolady, 400 g serka mascarpone, 0,5 l śmietany 36%, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie: Półtorej tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (odkładamy 1/2 tabliczki do starcia na tarce). Ser mascarpone ubijamy mikserem i dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę. Układamy biszkopty i masę na przemian – w trzech warstwach. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na ostatnią warstwę biszkoptów. Resztę czekolady ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietanę. Wstawiamy do lodówki, aby masy dobrze zastygły.

Warszawa
10°C
Zachmurzenie duże
wi_00
niedz.
wi_00
11°C
9°C
pon.
wi_00
16°C
5°C
wt.
wi_00
16°C
2°C
śr.
wi_00
16°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
23. marzec 2025 23:13