StoryEditorWiadomości rolnicze

Deser czekoladowy

18.01.2016., 13:01h
Składniki: 1 jajko, 2 żółtka, 3/4 szkl. cukru, najlepiej brązowego, 4 łyżki kakao, 1/4 szkl. wódki, 1 masło (200 g), 2 serki waniliowe (400 g), 1 szkl. sypkiego mleka w proszku, 6 łyżek żelatyny (rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody), 1 paczka biszkoptów, 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka. 

Wykonanie: Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy ok. 2 godz. Możemy użyć gotową masę. Jaja ubijamy z cukrem. Miksujemy masło, dodajemy ubite jaja, serki, 4 łyżki alkoholu, kakao, mleko w proszku i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Biszkopty układamy w formie średniej wielkości jeden przy drugim, następnie polewamy je pozostałą wódką (łyżką stołową, delikatnie), wykładamy masę, układamy drugą porcję biszkoptów i też nasączamy alkoholem. Na koniec wykładamy ugotowaną, przestudzoną masę z mleka. Posypujemy wiórkami czekolady (ścieramy na tarce, na grubych oczkach). Odstawiamy na 1,5 godz. do lodówki.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 02:26